LA PREPARACIÓ DE L'ONZE DE SETEMBRE

El Govern donarà suport a la Via Catalana però no hi assistirà en ple

CiU s'inclina perquè Mas no hi participi, però hi ha dirigents que en defensen la presència

L'Executiu català concretarà avui un gest de complicitat amb la mobilització

3
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL
BARCELONA

El Govern de Convergència i Unió, en la primera reunió després de les vacances, formalitzarà avui el seu suport a la Via Catalana cap a la Independència, la cadena humana convocada per a l'Onze de Setembre per l'Assemblea Nacional Catalana. Serà un gest de complicitat amb la iniciativa -la fórmula, que s'haurà de concretar avui, pot ser una declaració o una carta- que no estarà, però, recolzat amb la la presència institucional de l'Executiu català en ple a la cita.

D'entrada, com va passar amb la manifestació de la passada Diada, el Govern donarà llibertat a cada conseller perquè decideixi si participa o no en la cadena humana. Els dos socis de la federació nacionalista han adoptat posicions diferents sobre això. Mentre que CDC ha mostrat el seu suport entusiasta a la convocatòria, Unió va demanar, sense èxit, que l'ANC canviés el lema i centrés el missatge en el dret a decidir i en la consulta sobiranista.

LES OPCIONS A UDC / És més, en el si de la formació democristiana hi ha punts de vista diversos. El seu líder, Josep Antoni Duran Lleida, no s'ha pronunciat. El conseller d'Interior i dirigent d'Unió, Ramon Espadaler, assegura que s'uniria a la cadena humana si les seves obligacions com a coordinador de la seguretat dels actes de la Diada no l'hi impedissin. La vicepresidenta Joana Ortega ha advertit que els que hi vagin ho han de fer «a títol personal». I el secretari d'Universitats i també membre del comitè de govern d'UDC, Antoni Castellà, no únicament ha confirmat la seva presència sinó que sosté que la majoria del partit secundarà la mobilització.

Entre els consellers de CDC, la majoria es decanten per participar-hi. Hi seran els responsables de Presidència, Francesc Homs; Territori, Santi Vila; Empresa i Ocupació, Felip Puig, i Justícia, Germà Gordó. I probablement hi participaran les responsables d'Ensenyament, Irene Rigau, i Benestar Social, Neus Munté. També Ferran Mascarell, titular de Cultura, se sumarà a la cadena. Els consellers d'Economia i Salut no han descartat de participar-hi.

Notícies relacionades

La presència del president, Artur Mas, és una incògnita. El més probable, segons els dirigents de CiU consultats, és que s'adopti la mateixa decisió que l'any passat respecte a la manifestació que va portar el lema Catalunya, nou Estat d'Europa. És a dir, Mas mostrarà suport a la iniciativa però no estarà en la cadena. No tothom a CiU comparteix aquest punt de vista i hi ha qui no descarta que Mas finalment hi participi. L'ANC ha sol·licitat formalment al president i a la resta de líders que s'hi impliquin. La presència de Mas seria logísticament senzilla, perquè se li ofereix ser al tram que travessarà la plaça de Sant Jaume de Barcelona. Els organitzadors redoblen les crides a la participació perquè alguns trams del recorregut no estan coberts. L'anunci de la presència de Mas esperonaria la mobilització, considera l'ANC.

PRECEDENT / El debat a CiU sobre la Via Catalana és semblant al de fa un any amb la manifestació independentista de l'Onze de Setembre. Setmanes abans, dirigents d'Unió com ara Josep Antoni Duran Lleida i Joana Ortega van mostrar la seva discrepància amb la iniciativa. Defensaven que la prioritat era el pacte fiscal. Posteriorment UDC va anunciar que no compartia el missatge però donava suport a la marxa. I quatre dies abans de la celebració de la Diada tant Duran com Ortega, que havien donat a entendre que no respondrien a la convocatòria, van comunicar el contrari. El líder d'Unió va assegurar que la manifestació ja no era independentista sinó un acte d'«afirmació catalanista».