Artur Mas reclama per carta al Govern pactar la consulta

El president reclama diàleg per convocar el referèndum "en el termini més breu possible"

Mariano Rajoy i Artur Mas, durant la seva trobada a la Moncloa el setembre del 2012. JULIO CARBÓ

Mariano Rajoy i Artur Mas, durant la seva trobada a la Moncloa el setembre del 2012. JULIO CARBÓ / DIEGO CRESPO

2
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

El president de la Generalitat, Artur Mas, ha enviat una carta al president del Govern, Mariano Rajoy, en què l'insta formalment al "diàleg" i la "negociació" per celebrar una consulta "pactada" al poble català "en el termini més breu possible".

En el text, Mas demana a Rajoy celebrar la consulta per les vies "legals" i li recorda l'"ampli" suport social i parlamentari a Catalunya per celebrar una consulta d'autodeterminació.

Després de la seva última reunió, en què els dos dirigents ja van parlar de la consulta sense arribar a cap punt d'acord, el president català li planteja novament a Rajoy, aquesta vegada per escrit, "la necessitat d'abordar el diàleg i la negociació que permetin de forma pactada la celebració d'una consulta al poble català, en el termini més breu possible, amb els marcs legals que establim".

Vies legals

A la carta, el president informa Rajoy que el primer informe del Consell Assessor per la Transició Nacional --òrgan consultiu del Govern-- assenyala "l'existència de vies legals que possibiliten portar a terme la consulta" i li promet que li farà arribar d'aquí uns dies el document, que Mas jutja d'"alta qualitat i contingut molt interessant".

El president de la Generalitat acaba dient que es donen les "condicions favorables per plantejar una consulta" que, segons el seu parer, són: un ampli suport ciutadà i parlamentari, voluntat de diàleg i negociació i existència de vies legals per portar-lo a terme.

Forjar la voluntat política

A l'escrit, el cap del Govern ressalta que, quan es donen aquestes circumstàncies, "és deure dels responsables públics i governamentals forjar la voluntat política que doni resposta a la legítima, pacífica, democràtica i majoritària aspiració de la societat, en aquest cas, catalana".

Mas admet ser conscient de la posició contrària a la consulta que el mateix Rajoy li va transmetre en la seva última reunió, que va ser privada i es va donar a conèixer a posteriori, però ressalta que de la mateixa manera que altres països, també de la UE, troben vies per solucionar aquest tipus de "reptes", "Espanya no n'hauria de ser l'excepció".

La sentència de l'Estatut

Notícies relacionades

A la carta, Mas posa en antecedents Rajoy i li recorda episodis com la sentència del Tribunal Constitucional de l'Estatut i la "negativa a qualsevol tipus de negociació" del Govern davant la proposta d'un pacte fiscal que, en la seva opinió, van evidenciar "la incapacitat de donar respostes per part de les institucions de l'Estat a les propostes presentades des de Catalunya".

També indica que aquesta situació de "bloqueig" i la multitudinària manifestació de l'11 de Setembre passat el van portar a convocar les eleccions, celebrades el 25 de novembre, de les quals va sorgir un "ampli suport popular" a les formacions polítiques que presentaven al seu programa el dret a decidir.