REVISTA DE PREMSA

De Bárcenas a Rajoy i tiro perquè em toca

Dos fulls originals dels papers de l'extresorer del PP confirmen que el president del Govern va cobrar sobresous quan era ministre d'Aznar

La {Razón}, 09-07-2013.

La {Razón}, 09-07-2013.

4
Es llegeix en minuts
EL PERIÓDICO / Barcelona

Calent, calent.Bárcenases va acostant a la butaca de la Moncloa i a les plantes altes de l'edifici 'pepero' del carrer Génova. Després de la bomba que va deixar anar l'extresorer del PP a l'explicar-li al director d'El Mundo que el partit es va finançar il·legalment durant els últims 20 anys, ahir es va produir un nou moviment, menor, que continua concentrant les portades de la premsa de Barcelona i Madrid. Es tracta de l'entrega al jutgeRuz,per part del citat director, de dues pàgines originals de la famosa llibreta que conté els anomenats 'papers de Bárcenas'. Es pot considerar un moviment menor perquè ve a confirmar els pagaments i ingressos que hi havia en les fotocòpies que va treure El País fa setmanes, però no és tan menor si es té en compte que aquests dos fulls originals serviran per cotejar la lletra dels uns i dels altres documents i perquè en un dels fullets en qüestió (se suposa que elegit amb cura) surten una sèrie de pagaments, s'entén que són sobresous, a diversos dirigents de l'altura deMariano Rajoy, Rodrigo Rato, Javier Arenas iJaime Mayor Orejaquan eren alts directius del partit i ministres del Govern d'Aznar. Diu El Mundo: "Els originals deBárcenasinclouen pagaments de sobresous aRajoyquan era ministre".EL PERIÓDICO titula: "El pols deBárcenas pressiona més el PP". Ara explica: "Objectiu: salvarRajoydeBárcenas". La Vanguardia exposa: "El PP reptaBárcenas a provar la seva acusació sobre els comptes". I La Razón obre amb "Bárcenasva mentir als seus advocats sobre els comptes a Suïssa i els 'papers'". El País obvia la qüestió i obre amb Egipte ("La matança d'islamistes porta Egipte al límit del conflicte civil"), igual que El Punt-Avui, que va amb "Alta tensió al PSC". Abc i La Gaceta obren el primer amb l'accident d'un autobús a Àvila i amb Egipte el segon. Tots dos porten el temaBárcenasper sota, amb la curiositat que el segon ofereix les mateixes pàgines de la llibreta de l'extresorer que El Mundo assegurant que les tenien fa dies, però que no havien pogut confirmar la seva autenticitat. Se suposa que es tractarà d'una còpia i no d'un segon original, encara que el titular que ofereixen en la portada és sibil·lí:"Pedro J entrega aRuzun possible original dels papers de Bárcenas".

Al marge de l'embolic del PP també apareixen a les portades altres notícies, com l'inevitable bany de sang que viu Egipte, el fitxatge/regal deVillaper l'Atlètic de Madrid, l'accident del bus i, a Catalunya, la declaració deTodó, expresident de CatalunyaCaixa, davant una comissió del Parlament.

Les portades dels diaris  

El Mundo: "Els originals de Bárcenas inclouen pagaments de sobresous a Rajoy quan era ministre. La Fiscalia recolzarà la petició d'IU que l'extresorer del PP torni a declarar"; "Un cop de cap, nou morts"; "L'instructor del CGPJ demana suspendre 21 mesos al jutge del 'cas Blesa'"; "Els Germans egipcis criden a una intifada després de la matança de 51 islamistes".

El País: "La matança d'islamistes porta Egipte al límit del conflicte civil"; "Nou morts a l'adormir-se el xòfer d'un autobús"; "'Si em volen trucar, que ho faci Rajoy'. El president bolivià relata com l'ambaixador espanyol va voler revisar el seu avió"; "L'FMI exigeix a Europa que netegi d'una vegada els seus bancs"; "Damborenea admet que va facturar "treballs al PP" el 1994"; "El Papa es reuneix amb immigrants sense papers en el seu primer viatge".

Abc: "Nou morts en el pitjor accident dels últims 5 anys. En llibertat el conductor de l'autobús, que es va quedar adormit al volant"; "Els proetarres llancen una campanya a l'estil 15-M per "blanquejar" la seva imatge. La Guàrdia Civil preveu que l'estratègia es dirigeixi de forma directa contra casernes i comissaries de Policia, amb accions de setge no violentes".

La Razón: "Bárcenas va mentir als seus advocats sobre els comptes a Suïssa i els "papers". La seva defensa renuncia i amb això posa en evidència la credibilitat de l'extresorer"; "Malson a Àvila. El xòfer de l'autobús accidentat on van morir nou persones admet que es va quedar adormit al volant"; "Denuncien que Gordillo va pagar amb diner públic els seus viatges a Sud-amèrica"; "Mario Draghi posa com a exemple la reforma bancària espanyola"; "Egipte s'acosta a la guerra civil després de la matança de 51 islamistes".

La Gaceta: "Bany de sang. L'Exèrcit egipci mata a trets 51 partidaris de Mursi. Les Forces Armades apel·len a la contundència: "No permetrem que ningú amenaci la seguretat nacional""; "Pedro J. entrega a Ruz un possible original dels papers de Bárcenas".

La Vanguardia: "El PP repta Bárcenas a provar la seva acusació sobre els comptes"; "La repressió militar radicalitza la rebel·lió. El bany de sang que la matinada d'ahir va costar la vida a més de 50 islamistes amenaça amb una espiral de violència"; "El Govern posa a la venda la seu d'Economia"; "La crisi dispara la demanda de les beques Erasmus".

EL PERIÓDICO: "El pols de Bárcenas pressióna el PP. El jutge rep papers originals amb pagaments de sobresous a Rajoy, Arenas, Rato i Mayor"; "La transició a Egipte. Els islamistes criden a la Intifada després d'una matança a mans de l'Exèrcit"; "Mas corregeix el polèmic fitxer d'adhesions al Govern"; "Onada de comiats i retallades salarials en la investigació biomèdica"; "El Barça ven Villa a l'Atlètic per només 2,1 milions més variables".

Notícies relacionades

Ara: "Objectiu: salvar Rajoy de Bárcenas"; "Massacre de l'exèrcit al Caire"; "Rècord d'Erasmus: 252.000 estudiants"; " "El Papa visita l'illa dels sensepapers, Lampedusa"; "Seat farà un altre gran ERO temporal".

El Punt Avui:"Alta tensió al PSC"; "Todó no és fa responsable de la fallida"; "Andanada centralista a les ONG"; "Almenys 51 morts en un altre dia de caos a Egipte"; "Escenari de disseny per al 080 Barcelona Fashion".