El desafiament per l'Estat propi

El Govern apuja un 25% l'impost a la compra de pisos de segona mà

Mas-Colell posposa la recuperació del tribut de successions fins que es presenti el pressupost

La mesura, que entrarà en vigor l'1 d'agost que ve, aportarà una recaptació addicional de 50 milions

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, darrere els consellers Irene Rigau i Felip Puig, ahir entrant a la reunió del Govern.

El conseller d’Economia, Andreu Mas-Colell, darrere els consellers Irene Rigau i Felip Puig, ahir entrant a la reunió del Govern. / FERRAN NADEU

3
Es llegeix en minuts
AGUSTÍ SALA / FIDEL MASREAL
BARCELONA

Segona pujada d'impostos del Govern sense tenir encara els pressupostos per al 2013. Després d'augmentar el de patrimoni amb efectes retroactius per poder recaptar durant aquest mateix exercici, l'Executiu ha optat per incrementar ara el tipus de l'impost de transmissions patrimonials del 8% actual al 10%. L'augment de dos punts, és a dir, del 25% en el gravamen que recau sobre la compra de vivendes de segona mà, entrarà en vigor a partir de l'1 d'agost, segons va anunciar el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell. En canvi, la recuperació de l'impost de successions a les rendes més altes, una de les banderes d'ERC en el seu pacte amb CiU, es dilata fins que es presentin els pressupostos, va avisar el conseller.

L'augment de l'impost de transmissions sí que es tramitarà amb la màxima celeritat al Parlament, pel procediment de lectura única per aprovar-lo al juliol i així aconseguir que estigui en vigor a l'agost.

BUSCAR INGRESSOS / L'objectiu és incrementar els ingressos, donada la insuficiència financera de la Generalitat. Mas-Colell va assenyalar que amb aquesta pujada es podran obtenir uns 150 milions addicionals, de manera que es recaptaran uns 50 milions en els cinc mesos que regeixi en l'exercici actual. Si s'actués amb immediatesa, com reclama ERC, recuperar un tram de successions també podria reportar desenes de milions d'euros ja el 2013. De moment, la recuperació es deixa per tramitar-la en paral·lel amb els pressupostos per a l'actual exercici, va anunciar el titular d'Economia.

S'ha de recordar que per successions es van recaptar 746 milions el 2009 i es preveia ingressar-ne 370 el 2011 si en la passada legislatura pràcticament no s'hagués suprimit. A CDC hi ha dirigents que admeten, en privat, que mai haurien liquidat aquesta via d'ingressos. Artur Mas ho va fer en compliment del programa electoral, és cert. I animat pels més liberals a Convergència i a Unió. És cert també que va decidir prescindir d'aquest tribut -ERC ha calculat que s'han perdut uns 150 milions anuals- en un context en què la crisi ja estava afectant els ingressos de les administracions.

Amb la pujada del tribut sobre immobles de segona mà, aquest impost es «posa en línia» amb l'IVA que recau sobre les transaccions de vivendes noves, que és del 10%. Abans de la crisi, aquesta era una de les principals vies d'ingressos de la Generalitat. El 2007 les arques públiques catalanes van ingressar més de 3.000 milions per aquest concepte. La previsió per a aquest exercici amb prou feines arriba als 1.200 milions. L'augment d'aquest gravamen forma part de l'acord al qual van arribar CiU i ERC després de les eleccions i que incloïa una dotzena de tributs. Fins ara solament s'ha apujat l'impost de patrimoni.

Notícies relacionades

ERC, A L'ESPERA / «Abans de conèixer la xifra de dèficit no hi haurà cap altra iniciativa sobre impostos», va assegurar ahir Mas-Colell. I va argumentar que així com la pujada del de transmissions es pot fer de forma immediata, recuperar successions «és més complex» de manera que «per respecte al Parlament», va argumentar, no s'hauria d'aprovar per lectura única. La conseqüència política d'aquestes decisions és que el sector més liberal de CiU sentirà un cert alleujament al veure que el Govern marca el seu ritme a l'hora de reimplantar tributs.

En canvi, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, va advertir a l'Executiu de Mas: «Esperem que en un temps immediat implementem la resta d'impostos pactats per mitigar les retallades». Esquerra es refereix així a taxes com la del vol d'avions comercials, sobre les centrals nuclears o sobre begudes amb excés de sucre, entre altres. De moment, els republicans no eleven el to cap al Govern sobre el compliment del pacte d'estabilitat.