BARÒMETRE DE PRIMAVERA DEL GESOP

El 75% dels catalans reclamen a Rajoy que autoritzi una consulta

Gairebé la meitat dels enquestats advoquen perquè el referèndum se celebri fins i tot sense permís de l'Estat

La majoria vol votar aquest any i desaprova la via de la declaració unilateral d'independència

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / Barcelona

Els catalans volen votar al més aviat possible, amb o sense permís de l'Estat, i millor a l'escocesa que a la kosovar. Segons el Baròmetre de Catalunya del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, set de cada 10 ciutadans reclamen un referèndum, i la majoria d'ells exigeixen que es convoqui encara que Mariano Rajoy no hi doni el seu vistiplau. No obstant, tres de cada quatre catalans demanen al president del Govern central que autoritzi la consulta, i un percentatge semblant rebutja una declaració unilateral d'independència. I en la dada potser més sorprenent, la major part dels sondejats s'estimen més no esperar-se al 2014 i votar aquest any.

Notícies relacionades

La consulta té l'aval del 69,6% dels catalans, i el rebuig del 25,8%. El 68,2% és partidari que la consulta es porti a terme fins i tot sense permís estatal, davant del 29% que només l'acceptaria amb autorització de Rajoy. Un 43,3% dels que demanen una consulta desitgen votar ara mateix, abans que s'acabi l'any, encara que un altre percentatge significatiu, un 39%, prefereix esperar al 2014. Només un 14,5% advoca per endarrerir la votació. Sigui quan sigui, als catalans els agradaria que Rajoy imités el seu homòleg britànic, David Cameron, i els permetés opinar. Així l'hi demana el 75%, entre els quals es troba un de cada quatre votants del PPC. El que no convenç és el 'pla B' de declarar unilateralment la secessió. Un 72% reprova aquest mecanisme.

Com ja passava en el baròmetre del gener, el 'sí' a la independència guanyaria, però sense arrasar. El 57,8% votaria a favor d'un Estat català dins de la UE. El 36% votaria contra la independència. Per electorats, una dada sobresurt: el 34% dels votants del PSC avalarien l'Estat propi. La victòria del 'sí' seria possible perquè molts no independentistes recolzarien la secessió, com a reacció a la crisi i el maltractament fiscal. Ho prova el fet que, encara que el 45% es consideri independentista, són més els que els agradaria continuar a Espanya (50,2%). Això explica l'empat tècnic entre els que prediuen que el 'sí' guanyaria en la consulta (43,8%) i els que creuen que, al final, s'imposaria el 'no' (43,5%).