Fabra no expulsarà Blasco fins a l'obertura del judici oral

L'oposició li retreu la seva "falta de lideratge" per netejar el Parlament valencià de corruptes, i el president diu que és la justícia qui ha de dirimir responsabilitats

Rafael Blasco, a les Corts Valencianes.

Rafael Blasco, a les Corts Valencianes. / EFE / JUAN CARLOS CÁRDENAS

2
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / València

Els núvols negres amenacen Rafael Blasco, l'exconseller valencià de Solidaritat per a qui la Fiscalia Anticorrupció i l'Advocacia de la Generalitat demanen 14 i 11 anys de presó respectivament pel suposat desviament de fons d'ajudes a cooperació, però el diputat popular ha esmorzat aquest dijous tranquil·lament a la cafeteria de les Corts Valencianes. I és que el set vegades conseller de la Generalitat valenciana mantindrà el seu escó, segons ha explicat Alberto Fabra, "fins a l'obertura del judici oral". I això no es produirà previsiblement fins després de l'estiu.

Tots els grups de l'oposició ha demanat a Fabra durant la sessió de control explicacions sobre el manteniment de Blasco en el grup popular malgrat les greus acusacions que pesen sobre ell.

Antonio Torres, portaveu del PSPV, ha preguntat "quant temps esperarà per apartar de la vida pública els diputats implicats en casos de corrupció" i li ha exigit que el Parlament no sigui "la trinxera" on protegir-los. "Decideixi si està al costat dels corruptes, o dels valencians honrats", l'ha increpat. La portaveu d'Esquerra Unida, Marga Sanz, ha criticat a Fabra la seva falta de lideratge al no expulsar Blasco, fet que "el converteix en el seu còmplice polític". I la seva companya Marina Albiol ha preguntat què farà amb els altres vuit diputats que té el PP "i què passarà amb Rita Barberá o Francisco Camps quan arribi la imputació o el judici oral". "¿Els expulsarà o tem una rebel·lió? Perquè es multipliquen a una velocitat que fa fàstic", ha dit Albiol.

El 'Bárcenas valencià'

El síndic de Compromís, Enric Morera, ha demanat a Fabra que "no li tremoli la mà" amb "el Bárcenas valencià". I que Blasco "digui el que hagi de dir", ja que "fa la impressió que té por". De moment, la fiscalia segueix els seus moviments des del 1999, quan Blasco --abans al PSPV-- va obtenir la primera conselleria popular de la mà d'Eduardo Zaplana. La investigació apunta que el polític s'envoltava sempre d'una camarilla afí allà per on passava per lucrar-se amb fons públics de manera il·lícita i que el cas Cooperació seria només el principi del final.

Notícies relacionades

Fabra ha optat per la tècnica del ventilador i ha preguntat per què Ximo Puig --secretari general del PSPV i diputat al Congrés-- no demana l'expulsió de l'exministre socialista José Blanco, imputat en el 'cas Campió'. També ha volgut guanyar temps: "Deixi treballar la Justícia i que aquesta decideixi quines són les responsabilitats de cada persona", ha reclamat Fabra obviant depurar les responsabilitats polítiques que demana l'oposició.

Per si de cas, Blasco havia deixat clar el dia anterior en una entrevista a la SER que seguirà aguantant a la butaca: "Fabra ha de respectar la presumpció d'innocència".