Un pinyol transversal

La sintonia entre Junqueras i Mas ha augmentat arran del debat sobre el dèficit

CDC i Esquerra milloren els seus mecanismes de relació i pacten fins i tot els desacords

3
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / Barcelona

La imatge d'un Artur Mas feble en mans d'un implacable Oriol Junqueras que l'espaordeix disfruta de gran predicament en els bancs de l'oposició. O, si s'entén ERC com el primer partit de l'oposició, en el que es podria etiquetar com l'oposició profunda. La que està formada pels partits contraris al procés cap a la consulta: PP, Ciutadans i, segons el dia, el PSC. El cert és que la realitat és una mica diferent. Segons assenyalen dirigents dels dos partits, les cúpules de CDC, amb Artur Mas al capdavant, i d'Esquerra, amb Oriol Junqueras, han anat millorant una relació que de correcta ha passat a fluida, i de fluida a mostrar una plena sintonia. Es tracta d'un pinyol transversal que uneix els dos partits en una unitat de destí: la consulta d'autodeterminació.

«Pactem fins i tot les discrepàncies». Així resumeix un dirigent de Convergència el grau de proximitat de les relacions amb els seus socis. En l'altre bàndol confirmen aquesta visió. Si no estan d'acord en alguna cosa, avisen de com i quan faran públic el descontentament. La coordinació de relacions va molt més enllà de les comissions bilaterals i sectorials creades en el pacte d'estabi­litat. La reunió dels dilluns entre els dos grups parlamentaris i el Govern és només la punta de l'iceberg d'un intercanvi constant de trucades, ­e-mails i missatges de WhatsApp.

CARA A CARA/ En el bàndol convergent i del Govern, el conseller i portaveu, Francesc Homs; el secretari generalen excedència, Oriol Pujol; l'ara líder parlamentari, Jordi Turull, i el secretari del Govern, Jordi Baiget formen un equip que avui dia es mostra encantat amb el grau de suport dels republicans, capitanejats per la secretària general, Marta Rovira, i el vicesecretari, Lluís Salvadó. I per sobre de tots, Mas i Junqueras, que tenen trobades més freqüents del que transcendeix. Entre altres motius, perquè no es comuniquen per telèfon. El que s'han de dir s'ho diuen cara a cara. Per si el CNI.

«No ens han fet perdre cap votació important» al Parlament, subratllen a CDC. Qüestions espinoses vinculades a la corrupció i la petició de l'oposició d'un ple extraordinari sobre l'atur han estat ventilades per CiU gràcies al soci republicà. A canvi, Convergència es mostra indulgent quan Esquerra ha de donar aliment a les seves bases més progressistes i participa al carrer en actuacions contra les retallades o a favor de les prestacions socials.

«La relació ha millorat en els últims mesos -afirma un dirigent d'Esquerra-. Imbuïts d'aquesta percepció de la serietat d'un Govern que tenia Jordi Pujol, els convergents volien aprovar de totes totes uns pressupostos. Després han vist el que podia suposar tirar endavant uns comptes com els que alguns pretenen». En aquest terreny, Mas ha fet seva bona part del discurs de Junqueras de mesos anteriors. Primer, que un pressupost amb el límit de dèficit previst (0,7%) era inassumible i, segon, que a més el Govern central ha de satisfer part de les partides pressupostàries compromeses al seu dia i encara impagades (8.000 milions). «Només que en paguessin la meitat no hi hauria cap retallada, i sobrarien diners».

OFEC / De fet, un dels fonaments de la bona relació obeeix, precisament, al dèficit, segons una font d'ERC. Per un costat, assenyala, «CiU s'ha adonat que el deute de la Generalitat no es deu tant al malbaratament que sempre ha atribuït al tripartit -la despesa en el terreny social, sanitari i educatiu sempre s'ha situat en el 85% del total- com en un evident ofec financer». I per un altre, Junqueras, coneixedor d'aquest ofec, mai ha utilitzat contra Mas el fet que l'increment més gran del deute es va produir en el primer mandat d'aquest.

Notícies relacionades

Esquerra es mostra favorable a aprovar els pressupostos del 2013 amb una sèrie de condicions. Primer, que les retallades siguin assumibles, mai superiors a les que ja s'han realitzat. I, segon, que aquests siguin «els últims pressupostos en aquestes condicions». «No donarem suport a unes retallades ara i a unes altres a l'octubre, en els comptes del 2014», afirma un dirigent repu­blicà.

El Govern dóna per descomptat que al final Esquerra recolzarà els comptes si s'aconsegueix un sostre de dèficit assumible. En un moment menys dolç de la relació, el portaveu Homs ja va recordar a ERC que sense comptes no hi pot haver navegació i, sense navegació, no hi ha consulta possible.