El Parlament d'Aragó votarà dijous la llei de llengües que denomina Lapao el català

La normativa s'aprovarà, previsiblement, amb els vots del PP i del Partit Aragonès (Par)

1
Es llegeix en minuts

Les Corts d'Aragó votaran aquestdijouslallei de llengüesque, inclou, entre altres mesures, el canvi de denominació delcatalàque es parla ala Franja, que passarà a denominar-se "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental(LAPAO)". L'aragonès, d'altra banda, es denominaràllengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca(LAPAPIP).

La normativa s'aprovarà, previsiblement, amb els vots delPartit Populari delPartit Aragonès (Par). La resta de grups que integren elParlament aragonès(PSA-PSOEChunta Aragonesista i Izquierda Unida) han abandonat la comissió en què es tramitava el projecte pel seu desacord.

CDC defensa la unitat de la llengua

Convergència Democràtica de Catalunya(CDC) ha instat elMinisteri de Culturaa defensar launitatde lallengua catalanadavant el projecte de llei. "El Ministeri de Cultura no té gaire sentit, perquè les seves competències estan transferides a les comunitats, però si té alguna utilitat és perquè sigui contundent a l'exigir el respecte alscriteris científicsi defensi la unitat de la llengua catalana", ha subratllat elsecretari general de CDC,Josep Rull, en una conferència de premsa després de l'Executiva del partit.

Rullha qualificat d'"inacceptable" la iniciativa del PP i del Par i ha deixat clar que "davant qualsevolagressióa launitat de la llengua catalana, el seu combat serà una prioritat". Per Rull, lallei aragonesainventa "noves modalitats lingüístiques", i ha cridat a esperar lareacciódelGovern central, i especialment la delministre de Cultura,José Ignacio Wert

Evitar "qualsevol mena d'imposició"

El projecte de llei atorga alGovern aragonès, després d'escoltar l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua--que es crea amb la nova llei--, la decisió sobre elstopònims, així com els noms oficialsdels territoris, els nuclis de població i de les vies interurbanes. La llei de llengües implicarà, a més, la derogació de l'anterior normativa, que reconeixia l'existència de poblaciócatalanoparlanta la Franja. 

En el moment de presentar l'avantprojecte, laconsellerad'Educació, Universitats, Cultura i Esports,Dolores Serrat, va destacar que la pretensió de la nova norma era recollir ladiversitat lingüísticade la comunitat i garantir-ne la protecció, evitant "qualsevol mena d'imposició".

Notícies relacionades

El text del projecte de llei respon alcompromís electoraldelPPde substituir la norma actual i derogar aspectes que, des del seu punt de vista, "imposen" lanormalització del catalài de l'aragonès.

La norma que les Corts d'Aragó votaran dijous reconeixerà el dret arebre ensenyamentde les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó a les zones on s'han parlat històricament, però dicta que l'aprenentatge seràvoluntarii que es garantirà mitjançant una oferta adequada als centres educatius.