Anar al contingut

El Parlament d'Aragó votarà dijous la llei de llengües que denomina Lapao el català

La normativa s'aprovarà, previsiblement, amb els vots del PP i del Partit Aragonès (Par)

Les Corts d'Aragó votaran aquest dijous la llei de llengües que, inclou, entre altres mesures, el canvi de denominació del català que es parla a la Franja, que passarà a denominar-se "llengua aragonesa pròpia de l'àrea oriental (LAPAO)". L'aragonès, d'altra banda, es denominarà llengua aragonesa pròpia de les àrees pirinenca i prepirinenca (LAPAPIP).

La normativa s'aprovarà, previsiblement, amb els vots del Partit Popular i del Partit Aragonès (Par). La resta de grups que integren el Parlament aragonès (PSA-PSOEChunta Aragonesista i Izquierda Unida) han abandonat la comissió en què es tramitava el projecte pel seu desacord.

CDC defensa la unitat de la llengua

Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) ha instat el Ministeri de Cultura a defensar la unitat de la llengua catalana davant el projecte de llei. "El Ministeri de Cultura no té gaire sentit, perquè les seves competències estan transferides a les comunitats, però si té alguna utilitat és perquè sigui contundent a l'exigir el respecte als criteris científics i defensi la unitat de la llengua catalana", ha subratllat el secretari general de CDC, Josep Rull, en una conferència de premsa després de l'Executiva del partit.

Rull ha qualificat d'"inacceptable" la iniciativa del PP i del Par i ha deixat clar que "davant qualsevol agressió a la unitat de la llengua catalana, el seu combat serà una prioritat". Per Rull, la llei aragonesa inventa "noves modalitats lingüístiques", i ha cridat a esperar la reacció del Govern central, i especialment la del ministre de Cultura, José Ignacio Wert

Evitar "qualsevol mena d'imposició"

El projecte de llei atorga al Govern aragonès, després d'escoltar l'Acadèmia Aragonesa de la Llengua --que es crea amb la nova llei--, la decisió sobre els topònims, així com els noms oficials dels territoris, els nuclis de població i de les vies interurbanes. La llei de llengües implicarà, a més, la derogació de l'anterior normativa, que reconeixia l'existència de població catalanoparlant a la Franja. 

En el moment de presentar l'avantprojecte, la consellera d'Educació, Universitats, Cultura i Esports, Dolores Serrat, va destacar que la pretensió de la nova norma era recollir la diversitat lingüística de la comunitat i garantir-ne la protecció, evitant "qualsevol mena d'imposició".

El text del projecte de llei respon al compromís electoral del PP de substituir la norma actual i derogar aspectes que, des del seu punt de vista, "imposen" la normalització del català i de l'aragonès.

La norma que les Corts d'Aragó votaran dijous reconeixerà el dret a rebre ensenyament de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d'Aragó a les zones on s'han parlat històricament, però dicta que l'aprenentatge serà voluntari i que es garantirà mitjançant una oferta adequada als centres educatius.

0 Comentaris
cargando