Anàlisi

El Rei s'ha d'explicar

2
Es llegeix en minuts
Rosa Paz
Rosa Paz

Periodista. Comitè editorial d'EL PERIÓDICO

ver +

Amb el Rei convalescent de la seva cinquena intervenció quirúrgica en 12 mesos, aquesta vegada a causa d'una hèrnia discal, el príncepFelipva parlar ahir públicament en un acte oficial previst a la seva agenda i que l'atzar va fer coincidir amb l'entrega de despatxos a l'última promoció de la carrera judicial. Així que, 24 hores després que el jutgeJosé Castroimputés la seva germana la infantaCristina, l'hereu de la Corona va fer un discurs impecable, de múltiples lectures, però de clar suport a la tasca dels jutges.

No podia ser d'una altra manera. Per l'acte en si i perquèFelip de Borbósap que el seu futur i el de la Monarquia depenen, en bona mesura, de la seva capacitat per preservar aquella imatge impol·luta que ha sabut forjar enmig del catastròfic marasme que ha afectat en el transcurs dels últims mesos la institució monàrquica. Però el discurs del Príncep no va passar de l'àmbit protocol·lari, i és insuficient per respondre a la gravetat que representa la imputació d'una filla del Rei en el cas que -al marge de la cacera a Botswana deJoan Carlesi de les escapades deCorinna- està fent més mal a la Corona, que no és altre que el del suposat enriquiment il·legal amb diner públic del gendre reial,Iñaki Urdangarin, pel qual ha estat imputada ara la infantaCristinacom a presumpta col·laboradora necessària en els tèrbols negocis del seu marit.

Més insatisfactòria encara va ser la resposta de les fonts de la Casa del Rei, sorpreses per la decisió del jutgeCastroi bolcades amb el recurs de la fiscalia en suport de la duquessa de Palma. Els ciutadans assisteixen entre indignats i atònits al que està passant i esperen una reacció política solvent per part de qui ha de tenir-la, en aquest cas el mateix Monarca i el Govern, que ni poden escudar-se en la frase de rigor del respecte a les decisions judicials, ni poden seguir transmetent la idea que els esdeveniments els deixen noquejats.

La pitjor crisi des de la transició

Notícies relacionades

Espanya viu la crisi institucional més greu des de la transició democràtica, la irritació social creix exponencialment i les especulacions sobre la possible abdicació del Rei en el seu fillFelip-i fins i tot els dubtes sobre la permanència en el temps de la Monarquia- han deixat de ser objecte de comentaris privats per convertir-se en notícia als mitjans de comunicació social de mig món. De manera que el cap de l'Estat, que ha disfrutat durant dècades del suport i el respecte dels ciutadans, ha de comparèixer, donar explicacions i adoptar mesures que frenin el deteriorament creixent de la institució i demostrin que la seva afirmació que «la justícia és igual per a tothom» sorgia del seu convenciment profund i no era un simple recurs retòric més.

També el presidentRajoyhauria de traspassar la pantalla de plasma per transmetre tranquil·litat als ciutadans. No pot ser que només parli el titular d'Exteriors,José Manuel García Margallo,i per dir que la imputació de la infanta no beneficia la marca Espanya. El que perjudica la imatge d'Espanya, senyorMargallo, no és la citació judicial sinó les raons per les quals es produeix, i el que la beneficia, sens dubte, és l'actuació independent de jutges comJosé Castro.