REPERCUSSIONS DE L'OPERACIÓ CLOTILDE

Les escombraries de Lloret

Un fill de l'interventor municipal treballa a l'empresa GBI, a la qual Crespo va adjudicar un contracte milionari

en un polèmic concurs abans de deixar l'alcaldia

2
Es llegeix en minuts
FERRAN COSCULLUELA
LLORET DE MAR

El cas Crespo ha fet sortir a la llum la corrupció russa de Lloret de Mar i alguna cosa més. També ha desenterrat la polèmica que va suscitar una adjudicació relacionada amb la recollida i la gestió de les escombraries i els residus de la ciutat. Un contracte de 80 milions que es va aprovar un mes abans de les eleccions municipals del 2011. Fa una setmana, el fiscal Fernando Bermejo va sorprendre l'exalcalde i diputat de CiU Xavier Crespo quan el va cosir a preguntes sobre aquesta concessió. «¿Hi va haver algun procediment irregular? ¿Per què es va fer per adjudicació urgent? ¿Té amistat amb l'empresari Gustavo Buesa? ¿La fiscalització del contracte va ser realitzada per l'interventor? ¿Aquest senyor té algun fill treballant a l'empresa adjudicatària?», van ser algunes de les qüestions.

Un munt d'interrogants inesperats que van portar l'advocat Manuel González Peeters a demanar un recés per deliberar amb el seu client abans de respondre. ¿Però això no anava de viatges a Moscou? Doncs sembla que no, que el fiscal sospita que hi ha alguna cosa més. Al cap d'una estona, Crespo va contestar que totes les actuacions s'havien fet «dins de la legalitat més estricta».

Una resposta que el fill de l'interventor municipal no va voler donar a aquest diari, ja que Carles Arbó Marco va declinar atendre la trucada efectuada a la seu central de GBI a Lloret per explicar la seva relació amb l'empresa. El propietari de la companyia tampoc va aclarir les coses, ja que està de viatge, segons va explicar una empleada. A més que el fill de l'interventor treballa a GBI, l'únic que s'ha pogut comprovar fins ara és que la seva relació professional amb Gustavo Buesa es remunta almenys al 2010. L'octubre d'aquell any, el Butlletí Oficial del Registre Mercantil va publicar el seu nomenament com a conseller d'una empresa participada pel seu grup.

Per la via ràpida

Notícies relacionades

El fet que un familiar d'un important funcionari de Lloret treballi en una empresa que ha obtingut una adjudicació milionària no és cap delicte. Sobretot perquè no es tracta del propietari, ni d'un soci o un alt directiu. No obstant, el que sembla haver cridat l'atenció del fiscal és la urgència amb què es va portar a terme una adjudicació tan important i les protestes que va suscitar en l'oposició, que va arribar a presentar una trentena d'al·legacions.

L'equip de govern de Crespo no va acceptar-ne cap, basant-se en un informe jurídic elaborat per diversos tècnics de l'ajuntament, entre els quals figurava l'interventor Carles Arbó Blanch, que va abordar-ne els aspectes econòmics. Entre altres qüestions, ERC va demanar sense èxit que es fes una auditoria i que es comptés amb l'opinió d'un comitè d'experts.