Nóos no va declarar a Hisenda els 87.000 euros que va pagar Louis Vuitton

El 2004, la fundació d'Urdangarin va declarar vendes per 1,3 milions i no va incloure aquesta aportació, segons un informe de l'Agència Tributària

Iñaki Urdangarin, la infanta Cristina i el Rei, en l’entrega dels premis Laureus a Barcelona, el 2006.

Iñaki Urdangarin, la infanta Cristina i el Rei, en l’entrega dels premis Laureus a Barcelona, el 2006. / ARXIU / AFP

4
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI / Palma

L'Institut Nóos no va declarar a Hisenda els 87.000 euros que va aconseguir el 2004 de la marca de luxe francesa Louis Vuitton, davant la qual Iñaki Urdangarin va demanar al Rei que intercedís perquè s'impliqués com a patrocinador en el Valencia Summit. Aquest exercici, la fundació va declarar vendes per valor d'1,3 milions d'euros i no va incloure aquesta aportació, segons un informe de l'Agència Tributària remès a la Fiscalia Anticorrupció, que consta en el sumari del cas.

La factura dels 87.000 euros figura en el Llibre de Factures emeses de l'Institut Nóos amb data 14 d'octubre del 2004. Un mes abans, el 10 de setembre, Urdangarin va escriure al Rei un correu demanant-li una sèrie de gestions per aconseguir convidats de renom i patrocinadors per al Valencia Summit, esdeveniment del qual l'Institut Nóos va celebrar tres edicions a raó d'1.044.000 euros cada any.

"D'altra banda, hem fet arribar (per mitjà de Jaime Marichalar) al Sr. Arnaud de LMVH una proposta per participar com a patrocinador secundari de la cimera (¿). Potser amb l'impuls del Senyor, el temps no correria tant i el Sr. Arnaud decideix amb rapidesa", va escriure al Rei el marit de la infanta Cristina. LMHV és un conglomerat d'empreses propietari de més de 65 marques de luxe, com Louis Vuitton, Möet & Chandon o el conyac Hennessy.

Un portaveu de la Zarzuela ha assenyalat aquest divendres que la Casa del Rei "no es pronuncia" sobre aquesta informació que al·ludeix directament al Monarca. Urdangarin, per la seva part, va negar davant el jutge que s'hagués celebrat una reunió a la Zarzuela per tractar el Valencia Summit, com sosté el seu exsoci, Diego Torres.

Problemes de família

Entre els nous documents aportats per Torres aquest dijous a la causa, hi apareixen correus que evidencien estranys moviments laborals, dels quals Urdangarin estava al corrent i podria haver-se lucrar. Carlos Gui, pare dels tres nebots que Urdangarin va tenir en nòmina, va enviar un 'email' queixant-se de les repercussions fiscals d'aquestes retribucions per treballs que la investigació posa en dubte.

"¿Per què aquest any s'ha declarat una quantitat superior sense avisar?", va preguntar el juny del 2009 Gui al comptable de Nóos, després d'exposar que podia perdre les deduccions per fill a l'imputar-se a Jan i Lucas 9.782 euros, quan el límit d'Hisenda per mantenir-los en el nucli familiar estava en 8.000. "L'any passat ja vam parlar pel cas de Lucía i, a més, jo he hagut de pagar per rebre una paral·lela de 1.350 euros i segueixo amb els dits encreuats perquè no arribi la multa pel mateix import", afegeix en la missiva sobre els efectes del contracte amb Aizóon, la societat que comparteixen els ducs de Palma.

El comptable de Nóos, Marco Tejeiro, va traslladar l'assumpte a Urdangarin. "Jo et demanaria que ho parlessis amb Carlos per quedar amb ell si incloem Lucía en la situació dels seus germans o no", va respondre el gendre del Rei. Finalment, el comptable opta per pagar-li amb un xec que es va cobrar per caixa i demana un pla a Urdangarin: "Hauríem de fixar un sistema per entregar-te els diners de les nòmines quan siguis fora. S'hauran de cobrar els xecs i amb els diners em dius què en fem (Donar-l'hi a qui em diguis, guardar-lo a la caixa forta per quan vinguis entregar-te'l...)". La investigació sosté que l'entramat Nóos va simular contractes laborals per reduir beneficis i pagar menys impostos.

Menys exposat

També s'han incorporat noves notes manuscrites relatives al moment de la gestació de la Fundació Cultura, Esport i Integració Social, la tercera que van muntar Urdangarin i Torres. D'aquestes es dedueix que per al gendre del Rei es buscava un lloc menys exposat i es va plantejar que fos "president d'honor" o "patró virtual", si bé va acabar com a president de la junta de patrons.

Notícies relacionades

El nom d'Urdangarin, amb les sigles IU, apareix, entre altres coses, vinculat a la recerca de patrocinis en espècie, com ara hotels i bitllets d'avió gratuïts. També hi ha una anotació en què es parla d'una "comissió comercial del 15% del que es recapti" al costat del nom de Zorío. Es tracta de Miguel Zorío, de Lobby Comunicación, client i proveïdor de Nóos, també imputat en la causa i partícip en les negociacions dels fallits jocs europeus de València.

D'altra banda, Mans Netes ha sol·licitat aquest divendres al jutge Castro que prengui declaració al cap de premsa de la Casa del Rei, Javier Ayuso, i que torni a imputar Antonio Ballabriga, empleat de Nóos que va estar processat i al qual provisionalment se'l va apartar de la causa. El sindicat, que exerceix l'acusació popular, creu que tots dos van ser nexe entre el BBVA i Nóos i demana que s'obri contra Ballabriga una subpeça separada "per frau processal".

Temes:

Cas Nóos