Els escàndols a Catalunya

El jutge diu que Dani Fernández va pressionar l'alcaldessa de Montcada

L'instructor del 'cas Mercuri' demana al TSJC que imputi l'exnúmero tres del PSC

L'acte assenyala que el diputat va abusar del seu poder per forçar una contractació pública

El diputat socialista Daniel Fernández surt, ahir, del Parlament, on va assistir a la sessió de control.

El diputat socialista Daniel Fernández surt, ahir, del Parlament, on va assistir a la sessió de control. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
J. G. ALBALAT
BARCELONA

el jutge que investiga elcas Mercuri sobre una presumpta trama de corrupció a Sabadell en la qual figuren com a imputats empresaris i polítics, considera que l'alcalde de la localitat vallesana, el socialista Manuel Bustos, i el diputat del PSC i exnúmero tres de la força Daniel Fernández van utilitzar el seu poder al partit per pressionar l'alcaldessa de Montcada i Reixac, Maria Elena Pérez, amb la intenció de col·locar al consistori Carmina Llumà, la parella del cap de l'assessoria jurídica de l'Ajuntament de Sabadell i exalt càrrec de Política Territorial amb el tripartit. Al transcendir que estava sent investigat, Fernández va abandonar el seu lloc com a secretari d'organització del PSC.

En l'exposició raonada que ha remès al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), el titular del Jutjat d'Instrucció número 1 de Sabadell, Ramón González García, assenyala que existeixen indicis perquè se citi a declarar Fernández com a imputat per un presumpte delicte de tràfic d'influències. L'alt tribunal català, al qual s'ha enviat aquesta peça separada, és el competent per enjudiciar aquest assumpte perquè el diputat socialista té la condició d'aforat.

QUATRE CONVERSES / L'escrit del jutge detalla fins a quatre converses telefòniques mantingudes entre Bustos i Fernández el maig del 2012 de les quals, segons creu el magistrat, es desprèn «sense necessitat d'una interpretació forçada, les pressions que exerceixen» els dos polítics per influir en el procés de selecció. En la seva exposició, reprodueix una conversa en què el diputat li diu a l'alcalde de Sabadell: «Escolta, que agafin l'empresa i que al 'no apta' li treguin el 'no' ¿d'acord? [...] Escolta, jo vull que aquesta sigui la més ben puntuada, ¿m'entens? Si és una empresa que contractes tu». Les intervencions telefòniques denoten, segons detalla l'acte, que la relació de Fernández i Bustos amb l'alcaldessa de Montcada i Reixac no era «entre iguals» i que «s'exerceix pressió» sobre ella en les entrevistes personals, atesa la prevalença dels polítics socialistes sobre ella, i «més tenint en compte el càrrec que ocupaven» a la direcció del PSC.

Notícies relacionades

«SE L'HA DE CANVIAR» / Fernández i Bustos es refereixen també en les seves converses a la possibilitat de rellevar la regidora del PSC amb frases com «se l'ha de canviar» o «comença a buscar una alternativa», segons relata el jutge en el seu escrit al TSJC. L'alcalde de Sabadell arriba a demanar al diputat que parli amb ella: «Truca-li, truca-li, no te'n fiïs, perquè aquesta nena és tonta del cul [...] i si no, si la collem una mica, es deixarà influenciar per la mala gent que té al voltant». Fernández li confessa després a Bustos que ha parlat amb l'alcaldessa.

El magistrat exposa al seu escrit que l'Ajuntament de Montcada havia encarregat a una empresa de recursos humans l'avaluació dels aspirants a dirigir l'Àrea Territorial del consistori i que el seu dictamen, vinculant, va declarar «no apta» Llumà i «apta» una altra candidata. Però arribat el maig del 2012 es designa la primera per ocupar el lloc. El jutge creu que en aquest cas consta el benefici econòmic que ha de concórrer en el delicte de tràfic d'influències, ja que es va adjudicar una plaça amb una retribució bruta anual de 52.000 euros amb un «clar perjudicat», la candidata que havia obtingut la qualificació d'apta i que finalment no va ser designada per a la plaça.