Escàndol en les files conservadores

El Suprem resol que Fabra sigui també jutjat per suborn

El tribunal dóna la raó al jutge del cas i inclou el suborn en la causa

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID
VALÈNCIA

Carlos Fabra, expresident de la Diputació de Castelló i del PP a la província, serà jutjat també per suborn, tal com demanava el jutge Jacobo Pin, titular del Jutjat número 1 de Nules que instrueix el denominat cas Fabra. Així ho va decidir ahir la Sala Penal del Tribunal Suprem (TS), que va acordar per unanimitat que Pin dicti nou acte d'obertura de judici oral contra Fabra (encara president d'Aerocàs, l'empresa que gestiona el fallit aeroport de Castelló) «amb absoluta llibertat de criteri», i va deixar sense efecte la resolució de l'Audiència Provincial que va excloure de la causa contra Fabra el delicte de suborn.

El 20 de gener del 2012, després de més de vuit anys d'instrucció, el jutge va decidir obrir judici oral contra Fabra pels presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències i contra la Hisenda Pública, i va interposar a l'exmandatari una fiança de 4,2 milions d'euros. No obstant, l'Audiència de Castelló va declarar la nul·litat parcial de l'acte d'obertura de judici oral, després d'haver resolt prèviament un altre tribunal d'aquest òrgan que els fets imputats a l'expresident provincial del Partit Popular no eren constitutius d'un delicte de suborn.

Aquesta decisió va ser recorreguda davant el Suprem per l'Advocacia de l'Estat, la Fiscalia Anticorrupció i l'acusació particular exercida per la Unió de Consumidors del País Valencià. El jutge instructor, per la seva part, havia demanat empara al Consell General del Poder Judicial al considerar que el president de l'Audiència provincial pertorbava la seva independència.

Notícies relacionades

FITOSANITARIS / La sala Penal va revisar ahir la decisió de l'Audiència Provincial de Castelló i va tornar així al jutjat d'instrucció de Nules la causa contra Carlos Fabra.

El cas Fabra, també conegut com el cas Naranjax, es va iniciar després de la denúncia d'un empresari que va acusar l'expresident popular de cobrar-li grans comissions de diners a canvi de mediar amb els ministeris de Sanitat i Agricultura en l'obtenció de llicències per elaborar productes fitosanitaris.