Carlos Fabra serà jutjat també per suborn

El Tribunal Suprem dóna la raó al jutge instructor del cas i desestima la decisió de l'Audiència Provincial de Castelló d'anul·lar l'acusació

L’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, el juliol passat al congrés del PP d’aquesta província.

L’expresident de la Diputació de Castelló, Carlos Fabra, el juliol passat al congrés del PP d’aquesta província. / MIGUEL LORENZO

1
Es llegeix en minuts
LAURA L. DAVID / València

Carlos Fabra, expresident del PP regional i de la Diputació deCastelló i encara president d'Aerocàs, l'empresa que gestiona l'aeroport de la província, serà jutjat també persuborn, tal com demanava el jutge Jacobo Pin, titular del jutjat número 1 de Nules que instrueix el denominat 'cas Fabra'.

Així ho ha decidit la Sala Penal delTribunal Suprem (TS), que ha acordat per unanimitat que Pin dicti un nou acte d'obertura de judici oral contra Fabra "amb absoluta llibertat de criteri" i ha deixat sense efecte la resolució de l'Audiència Provincial de Castelló que va excloure de la causa contra Fabra el delicte de suborn.

El 20 de gener de 2012, després de més de vuit anys d'instrucció, el jutge va decidir obrir judici oral contra Fabra pels presumptes delictes de suborn, tràfic d'influències i contra la Hisenda Pública i va imposar a l'exmandatari una fiança de 4,2 milions d'euros. No obstant, l'Audiència de Castelló va declarar la nul·litat parcial de l'acte d'obertura de judici oral, després d'haver resolt prèviament un altre tribunal d'aquest òrgan que els fets imputats a l'expresident provincial del PP no eren constitutius d'un delicte de suborn.

Recurs

Notícies relacionades

Aquesta decisió va ser recorreguda davant el Suprem per l'Advocacia de l'Estat, la Fiscalia Anticorrupció i l'acusació particular exercida per la Unió de Consumidors de la Comunitat Valenciana. El jutge instructor, per la seva part, havia demanatempara al Consell General del Poder Judicial al considerar que el president de l'Audiència provincial pertorbava la seva independència.

La sala Penal ha revisat aquest dijous la decisió de l'Audiència Provincial de Castellón i torna així al jutjat d'instrucció de Nules la causa contra Carlos Fabra. El 'cas Fabra', també conegut com el'cas Naranjax', es va iniciar arran de la denúncia d'un empresari que va acusar l'expresident popular de cobrar-li grans comissions de diners a canvi de mediar amb els ministeris deSanitat iAgricultura en l'obtenció de llicències per elaborar productes fitosanitaris.