La entrevista

«Tornaré a l'alcaldia amb la consciència molt tranquil·la»

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a casa seva, on escriu un llibre sobre el ’cas Mercuri’.

L’alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, a casa seva, on escriu un llibre sobre el ’cas Mercuri’. / JOSEP GARCIA

5
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO
SABADELL

Té moltes ganes de parlar i de defensar la seva innocència. En aquesta primera entrevista, l'alcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, diu que té resposta per a totes les acusacions formulades pels Mossos d'Esquadra i la Fiscalia Anticorrupció en el marc de l'operació Mercuri. Aquí n'avança algunes.

-¿Es penedeix d'alguna cosa?

-No he fet res del que m'hagi de penedir. Però hi ha coses que podria haver fet millor. He pecat de vehemència i passió en algunes trucades telefòniques.

-Segueix acusat de diversos delictes i la seva causa segueix secreta.

-Aviat s'aclariran. L'últim acte del jutge [que divideix en 31 peces separades la investigació] ja aporta llum al cas i em desvincula de qualsevol trama de corrupció urbanística a Sabadell. No he comès cap delicte. Tot el que he fet ha estat sempre amb la voluntat de servir la meva ciutat.

-¿Li diuen lladre pel carrer?

-Malgrat els titulars i que tots els mitjans de comunicació m'han vinculat amb el cobrament de comissions, a Sabadell m'he sentit molt recolzat. Poca gent a la meva ciutat dubta de la meva honradesa.

-¿Ha utilitzat la política o el seu càrrec d'alcalde en benefici propi?

-Mai. Els meus fills fa dos anys que estan a l'atur, com els fills de molts altres pares, i mai he intentat col·locar-los enlloc.

-¿Va permetre que l'exregidor del PP Jordi Soriano cobrés comissions?

-Mai. Si ho hagués sabut, ho hauria denunciat. A mi Soriano em va enganyar, com als empresaris que van pagar a canvi de res. Ni Soriano ni cap altre polític pot alterar els concursos d'adjudicació d'obra pública.

-¿Va permetre que mercadegés amb l'obra pública a canvi del seu suport en els plens?

-No, i el seu suport polític es va basar en una relació lícita entre partits.

-Està acusat de tràfic d'influències per la contractació de Carmina Llumà a l'Ajuntament de Montcada. Va dir en una conversa que Llumà estava «en el mercat»

-Sí que ho vaig dir, perquè és una persona molt qualificada que s'havia quedat sense feina i valia la pena contractar-la en algun ajuntament, com a càrrec de confiança. No volia que es desaprofités la seva vàlua.

-Montcada va fer un concurs per a aquesta plaça, i una empresa va elegir una altra candidata. ¿Va pressionar perquè s'escollís Llumà?

-No. Crec recordar que havia fallat en un test psicotècnic. Però sempre vaig tenir entès que Llumà accedia a un càrrec de confiança.

-Hi ha converses amb el dirigent del PSC Daniel Fernández en què vostè critica durament l'alcaldessa de Montcada per la seva reticència a contractar Llumà.

-De manera vehement, i segurament inadequada, em faig ressò que l'alcaldessa desaprofitaria la vàlua professional de Llumà.

-Arriba a plantejar al seu germà que s'ha de canviar d'alcaldessa...

-És un comentari inapropiat, perquè els alcaldes els elegeixen els ciutadans, i els candidats, les agrupacions locals.

-¿A vostè la boca el perd?

-A vegades sóc víctima de la meva vehemència i la meva passió per fer les coses bé.

-¿Es reconeix en les transcripcions de les seves converses?

-En algunes, no, però no dic que siguin falses.

-¿Per a què eren els 1.500 euros que va demanar al seu germà?

-Vaig acompanyar Carme Chacón a Andalusia en el procés precongressual. La meva dona va pagar el compte, amb una transferència des del seu compte personal. Tinc el rebut.

-En lloc de denunciar les irregularitats de Lluís Pascual Bacardit, a Aguas de Sabadell, va dir que buscaria un advocat per protegir-se i que ho negaria tot. Això és un delicte.

-Va ser una sortida de to per pressionar i que Pascual Bacardit deixés de cobrar unes dietes exagerades mentre als treballadors se'ls congelava el sou. Va ser un deasafiament.

-¿Va pressionar a mig PSC perquè Nicola Pedrazzoli accedís a un canal autonòmic?

-Deu estar gravat, i espero que no hagi desaparegut aquesta part de les cintes, en què sempre dic que el que es faci, serà dins de la llei. A Pedrazzoli se li exigia més que a la resta, i això em semblava injust. Per aquesta raó vaig intentar ajudar-lo.

-Se l'acusa de retirar multes del cotxe de la seva dona i d'un dels seus fills. ¿Què hi diu?

-El dia del meu fill jo era a Madrid, els meus fills havien sortit de l'hospital i se'ls va emportar el cotxe la grua. Em van trucar i li vaig demanar al cap de la policia de Sabadell que pagués la grua, perquè jo era fora i un d'ells acabava de sortir d'una sessió de quimioteràpia. Li vaig tornar els diners després. I la multa li va arribar a la seva mare perquè el cotxe està al seu nom.

-¿I la grua a la seva dona? El cap de la policia li diu: «Sol·licitem l'anul·lació d'aquesta denúncia perquè a la foto no s'observa correctament el senyal que ho impedeix, ¿oi?»

-Per a això també hi ha una explicació. Era a la porta de l'escola. La policia local té instruccions de no emportar-se cotxes justament en els horaris d'entrada i sortida de nens. El sistema de fotos per formalitzar la denúncia no funciona bé, i s'han de fer diverses fotos. Quan surt el propietari, no s'enduen el cotxe. Per això no es van emportar el cotxe de la meva dona.

-I ara, ¿què?

-Això em pregunto jo. ¿Com reconstrueixo la confiança entre els que han dubtat de la meva honorabilitat? Perquè tinc respostes coherents i precises per a totes les imputacions que se m'atribueixen.

-¿L'ha recolzat el seu partit?

-Sí, em sento emocionat del suport que he tingut del meu partit, a Catalunya i a Espanya. I de tota la gent que s'ha acostat a casa meva només per abraçar-me.

-¿Què farà?

-De moment, escriure un llibre. Ja ho estic fent, estic escrivint sobre aquest episodi de la meva vida. No és el més dur, perquè el més dur va ser quan al meu fill li van diagnosticar que tenia càncer. Però aquesta guerra també la guanyarem.

Notícies relacionades

-¿Tornarà a l'alcaldia?

-Sí. Em vaig retirar per respecte a la ciutat, i el decret finalitza el 7 de febrer. Tornaré amb normalitat absoluta i amb la consciència molt tranquil·la. Mai deixaré de dir que ni jo, ni ningú dels meus, ha ficat la mà en res.