Nova etapa a Catalunya

La taxa dels pisos buits només afectarà els bancs WWW

La mesura pretén facilitar l'accés a la vivenda, segons els republicans

L'autoritat de Mas-Colell ha estat una de les claus per assolir el pacte

Andreu Mas-Colell, entre els negociadors d’ERC Cesc Iglésies (esquerra) i Albert Castellanos.

Andreu Mas-Colell, entre els negociadors d’ERC Cesc Iglésies (esquerra) i Albert Castellanos. / ALBERT BERTRAN

2
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL
BARCELONA

L'impost sobre els pisos buits que CiU i ERC han inclòs en el seu pacte d'estabilitat parlamentària afectarà només les vivendes provinents d'execucions hipotecàries i embargaments i que estiguin en mans dels bancs. És a dir, els particulars que posseeixin immobles com a patrimoni no es veuran afectats. La mesura, de fet, està pensada per facilitar l'accés a la vivenda i no com a mesura recaptatòria. Tant és així que en la projecció d'ingressos que s'esperen aconseguir dels nous impostos no se n'ha comptabilitzat cap d'aquest capítol.

Tenint en compte que totes dues són forces sobiranistes, però que una és de centredreta i l'altra de centreesquerra, no deixa de ser curiosa la facilitat amb què CiU i ERC han trobat un punt d'acord en matèria fiscal i econòmica. Sobretot si es compara amb els maldecaps que ha plantejat la tan debatuda data de la consulta.

La raó, malgrat tot, cal buscar-la en la conjuntura econòmica. Les arques de la Generalitat estan tan buides que tot euro que se sumi significa, a la vegada, un euro menys en retallades. Amb aquest panorama, el primer a buscar noves vies d'ingressos va ser el conseller en funcions, Andreu Mas-Colell. Com a mostra, un exemple: l'impost sobre les begudes ensucrades (0,075 cèntims el litre, recaptació anual de 22 milions d'euros) va ser proposat per CiU.

De fet, segons assenyalen fonts republicanes sotto voce,«s'ha anat més enllà del programa electoral d'ERC». Per exemple, els republicans plantejaven rebaixar el mínim exempt en l'impost de patrimoni als 500.000 euros. CiU estava disposada a rebaixar-lo encara més, encara que després les dues parts van convenir que la base de població afectada seria ja tan àmplia que, llavors sí, es començaria a carregar de pressió fiscal les classes mitjanes.

AUTORITAT DE MAS-COLELL / El segon factor, segons assenyalen fonts d'Esquerra, va ser el mateix Mas-Colell. «Té tanta autoritat, en el seu camp, que tira milles sense consultar», assenyala una veu republicana. Si a això li sumem que els negociadors -els tres republicans (Pere Aragonès, Albert Castellanos i Cesc Iglésies) i Mas-Colell- ja es coneixien de la negociació pressupostària del 2012, queden definides les bases per a l'entesa. El que exhalen avui els representants d'ERC quan parlen de Mas-Colell és respecte.

La llista de nous tributs i els rendiments que se n'esperen ja són coneguts. Cal dir, no obstant, que a més a més dels altres problemes sistèmics (dèficit fiscal, impagaments de l'Estat i dificultat per accedir als mercats financers) hi ha una quarta raó per la qual s'explica el gairebé col·lapse actual: el descens de la recaptació. Per exemple, els 5.000 milions d'euros que es van recaptar amb l'impost de transmissions patrimonials (compravenda de pisos) s'han convertit en tot just 2.000 en l'actualitat.

Notícies relacionades

Per cert, ¿i Unió? Segons aquestes veus, el seu representant, Josep Maria Pelegrí, assistia en silenci i prenia notes. «Moltes notes».

Llegiu el text íntegre de l'acord entre CiU i ERC a www.elperiodico.cat