Junqueras i Mas firmen el pacte de govern i fixen la consulta per al 2014

Mas serà investit president probablement divendres que ve, amb l'acord amb ERC sota el braç

La presidenta del Parlament amb Artur Mas, avui.

La presidenta del Parlament amb Artur Mas, avui. / Julio Carbo

1
Es llegeix en minuts
XABIER BARRENA / FIDEL MASREAL / Barcelona

L'acord entre CiU i Esquerra Republicana està segellat. Artur Mas i Oriol Junqueras han firmat l'acord de governabilitat i han fixat la consulta per al 2014. Amb el pacte acordat, el president en funcions, Artur Mas, podrà ser reelegit divendres que ve.

Mas i el líder d'ERC han tancat un acord d'estabilitat que inclou celebrar una consulta d'autodeterminació el 2014, tot i que amb una clàusula que permetria ajornar-ho de mutu acord per causes justificades.

Així ho ha confirmat el mateix Junqueras al sortir del Palau de la Generalitat, un acord del qual ha dit que queden alguns "serrells", però que inclou aprovar una llei catalana de consultes i celebrar inicialment una consulta sobiranista el 2014. "Hi ha un acord d'estabilitat per al Govern. Serà un Govern estable i fort, que és el que necessita Catalunya en aquests moments", ha sentenciat el líder republicà, que ha explicat que només queden per definir alguns serrells de l'acord de caràcter menor que esperen resoldre aquest dimecres.

Escenificar el pacte

Notícies relacionades

Està previst que CiU i ERC escenifiquin l'acord aquest dimecres a les dotze del migdia al Parlament, on ara es reuneix la Junta de Portaveus per convocar formalment un ple d'investidura per a aquest dijous i divendres, que permetrà a Mas seguir al capdavant del Govern.

Durant el dia, s'han produït dues notícies que han indicat que les distàncies entre els dos partits s'havien superat. Per un costat, la direcció d'Unió, el comitè de Govern, s'ha reunit d'urgència per ratificar els termes de l'acord d'estabilitat parlamentària entre les dues forces. Per un altre, el Govern ha decidit aprovar avui, per decret, la creació d'un impost sobre els dipòsits bancaris, una de les reivindicacions fiscals més destacades d'ERC.