REACCIONS A L'ESBORRANY DEL MINISTERI D'EDUCACIÓ

Rubalcaba atribueix a Wert una "batalla tàctica" amb la llengua per tapar la "segregació" educativa

El dirigent socialista qualifica la reforma de "molt retrògrada" i creu que el PP "fa ideologia"

El secretari general del PSOE diu que Rajoy "ha de demanar perdó per enganyar els pensionistes"

Rubalcaba, ahir, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiva socialista.

Rubalcaba, ahir, durant la roda de premsa posterior a la reunió de l’Executiva socialista. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts

El secretari general del PSOE, Alfredo Pérez Rubalcaba, considera que "el problema de l'educació espanyola no és el de la llengua" i atribueix al Govern una "batalla tàctica" per desviar l'atenció d'altres temes de fons crucials recollits en l'esborrany de la reforma educativa presentat pel ministre José Ignacio Wert. Segons el líder socialista, al titular d'Educació no li interessa que al carrer es parli de la segregació educativa que planegen els populars en una proposta que qualifica de "molt retrògrada i que va cap enrere". 

En una entrevista al programa 'El día menos pensado' de RNE, el cap de l'oposició ha apuntat que Wert està lliurant "una batalla que probablement té un sentit tàctic". "Els estudiants a Catalunya tenen els mateixos resultats en castellà i català", assenyala. I, mentre es parla de la llengua com si fos un problema, no s'aborda el "tractament privilegiat" que el document dóna als concerts "en un moment en què es reclama austeritat", el ressorgiment d'"un problema que ja estava resolt" com és el debat sobre la religió, o la supressió de l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, que va implantar el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero.

Discriminar cap avall

Els problemes de l'educació espanyola, ha assegurat, "no se solucionen amb més exàmens, discriminant els alumnes que van malament", sinó que es tracta de fer el contrari, segons Rubalcaba: "donar un cop de mà als que van malament". El líder socialista recalca que el seu partit s'ha cregut que "s'ha d'invertir en educació i intentar no segregar" perquè "com més avall se segrega, més dificultats" tenen les persones d'origen humil.

"Què té a veure tornar a una educació de fa 30 anys amb la crisi?", s'ha preguntat el dirigent del PSOE per assenyalar que el Govern es mou per "ideologia" i no amb l'objectiu de salvar la difícil situació econòmica. En canvi, l'assignatura d'Educació per a la Ciutadania, ha afegit, "no és ideologia, és pura Constitució", en el sentit que transmet una sèrie de "valors constitucionals".

Sobre la plantada al ministre de la consellera d'Educació, Irene Rigau, en la reunió de la conferència sectorial, Rubalcaba diu que ell "no ho hauria fet", però insisteix que es tracta d'una normativa "retrògrada" que pot provocar "fractura social".

La "coartada de la crisi"

El cap de l'oposició creu que el Govern del PP "està utilitzant la coartada de la crisi per desmuntar tot el que han fet els socialistes en 30 anys" en referència a un "estat social" que "no només és patrimoni del PSOE, però que té molt a veure amb els governs socialistes".

Notícies relacionades

Rubalcaba també s'ha referit a la no revalorització de les pensions d'acord amb l'IPC, a l'apuntar que el president del Govern, Mariano Rajoy, "ha de demanar perdó per enganyar els pensionistes", a qui, a més, "ja els ha apujat", ha destacat, "l'IRP, l'IVA, el copagament i els ha tret la dependència".

Autocrítica

El dirigent socialista ha afirmat que és en aquests problemes en què el seu partit s'ha de centrar i que "no es pot permetre el luxe de parlar de si mateix". El PSOE, ha dit, està treballant per recuperar la credibilitat perduda, després de no haver afrontat bé la crisi, per convertir-se en una alternativa de Govern. "No ho vam fer bé, no em costa gens demanar perdó", ha afirmat. No obstant, creu que el PP ha empitjorat la situació: "Els vam deixar unes coses regular, i altres, malament, però és que ara estan molt malament".

Temes:

LOMCE