Anar al contingut

REACCIONS A LA PROPOSTA DE REFORMA EDUCATIVA DEL GOVERN

Mas convoca una cimera política a favor de la immersió

Homs reitera que el Govern només hauria d'aplicar la llei catalana d'educació

"Si s'ha de recórrer una vegada aprovada la llei estatal, es recorrerà", afirma

FIDEL MASREAL / Barcelona

El Govern en funcions ha convocat el PSC, ERC, ICV i el Consell Escolar a una "trobada inèdita" que suposarà una cimera en defensa de la immersió lingüística. El portaveu de l'Executiu català en funcions, Francesc Homs, ha respost així, en la seva compareixença davant la premsa després de la reunió del Consell Executiu, a la proposta de reforma educativa del Govern. "Encara que estiguem en una situació d'interregne, encara que estiguem en funcions, el Govern vol compartir un missatge clar i contundent", ha dit, sobre l'ofensiva del ministre d'Educació, José Ignacio Wert.

El president en funcions, Artur Mas, ha parlat aquest matí amb tots els líders catalans "de les forces polítiques que han recolzat durant aquests anys la immersió lingüística", ha explicat Homs, i els ha proposat una cimera al Palau de la Generalitat amb la permanent del Consell Escolar que tindrà lloc dimecres de la setmana que ve a la tarda.

"A Catalunya ja aplicarem la llei d'educació i defensarem els drets lingüístics fonamentals dels ciutadans del país, emparats en la carta de drets universals i en l'article 3 de la Constitució", ha apuntat. El portaveu ha reiterat que el Govern català només hauria d'aplicar la llei catalana d'educació i, sobre un possible recurs, ha dit: "Si s'ha de recórrer una vegada aprovada la llei estatal, es recorrerà".

"Fer pinya"

"Davant l'ofensiva contra la llengua catalana, la més dura des del 1978", ha dit Homs recordant les paraules de la consellera d'Educació en funcions, Irene Rigau, el Govern català no estalviarà "ni energies, ni força política ni capacitat institucional per fer front" a la proposta de Wert. Segons el portaveu, el moment polític actual, en referència a les negociacions per formar un Govern estable, "queda en segon lloc". "Hi ha voluntat de les forces polítiques", ha subratllat, "de fer pinya davant aquesta ofensiva del Govern del PP".

Homs ha constatat la solidaritat i el suport polític i institucional respecte al model d'immersió lingüística dels líders del PSC, ICV i ERC, Pere Navarro, Joan Herrera i Oriol Junqueras, respectivament.

La renúncia de Bustos

Respecte a la decisió de l'alcalde de Sabadell, Manuel Bustos, de renunciar temporalment al seu càrrec institucional, Homs s'ha limitat a defensar "la presumpció d'innocència. "No tenim res a afegir-hi, no som de fer safareig en aquesta qüestió", ha afegit. 

En relació amb l'aparició del seu nom en una possible conversa telefònica de Bustos, s'ha mostrat "perplex": "No m'imaginava que jo pogués condicionar un jutge. No entren al cap aquest tipus de comentaris. No tinc res més que afegir-hi", ha sentenciat.

Temes: LOMCE