Palafolls aprova la creació de l'Associació de Municipis pel Federalisme Republicà

L'alcalde del PSC, Valentí Agustí, vol un Estat federal amb cinc províncies amb capital a Toledo

1
Es llegeix en minuts
CLARA ORTIZ / Barcelona

El ple de l'Ajuntament dePalafolls,a instàncies del seu alcalde,Valentí Agustí (PSC), ha aprovat la creació d'unaassociació de municipis pel federalisme republicà, amb la intenció d'aglutinar els municipis que vulguin adherir-s'hi per aconseguir unEstat federal.

La idea sorgeix en un moment d'intens debat polític sobre elfutur de Catalunya, i l'alcalde del municipi proposa aquesta entitat com una tercera via, més enllà de l'independentisme o l'Estat de les autonomies. Valentí Agustí, que és alcalde del municipi des de les segones eleccions municipals, vol crear un Estat federal amb cinc estats: Catalunya, Galícia, el País Basc, Espanya i Portugal, amb capital a Toledo, apostant per un model semblant al dels Estats Units.

Notícies relacionades

La proposta ha estat aprovada també per ICV, que ha recordat que la seva formació és republicana i federalista. CiU s'hi ha abstingut per no saber el contingut de la moció, igual que ERC, que considera que Catalunya per poder-se federar primer necessita independitzar-se.

En la línia de l'AMI

Aquesta nova associació federalista segueix el 'modus operandi' de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) que ja compta amb 607 municipis, creada amb la intenció de sumar poblacions per portar a terme un referèndum que mostri la voluntat dels catalans d'obtenir la independència. Els municipis citats s'han adherit a la institució simbòlica en base a l'informe de gestióque recull les paraules de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, en l'Assemblea General celebrada a Girona el 7 de juliol.