Anar al contingut

Palafolls aprova la creació de l'Associació de Municipis pel Federalisme Republicà

L'alcalde del PSC, Valentí Agustí, vol un Estat federal amb cinc províncies amb capital a Toledo

CLARA ORTIZ / Barcelona

El ple de l'Ajuntament de Palafolls, a instàncies del seu alcalde, Valentí Agustí (PSC), ha aprovat la creació d'una associació de municipis pel federalisme republicà, amb la intenció d'aglutinar els municipis que vulguin adherir-s'hi per aconseguir un Estat federal.

La idea sorgeix en un moment d'intens debat polític sobre el futur de Catalunya, i l'alcalde del municipi proposa aquesta entitat com una tercera via, més enllà de l'independentisme o l'Estat de les autonomies. Valentí Agustí, que és alcalde del municipi des de les segones eleccions municipals, vol crear un Estat federal amb cinc estats: Catalunya, Galícia, el País Basc, Espanya i Portugal, amb capital a Toledo, apostant per un model semblant al dels Estats Units.

La proposta ha estat aprovada també per ICV, que ha recordat que la seva formació és republicana i federalista. CiU s'hi ha abstingut per no saber el contingut de la moció, igual que ERC, que considera que Catalunya per poder-se federar primer necessita independitzar-se.

En la línia de l'AMI

Aquesta nova associació federalista segueix el 'modus operandi' de l'Associació de Municipis per a la Independència (AMI) que ja compta amb 607 municipis, creada amb la intenció de sumar poblacions per portar a terme un referèndum que mostri la voluntat dels catalans d'obtenir la independència. Els municipis citats s'han adherit a la institució simbòlica en base a l'informe de gestió que recull les paraules de l'alcalde de Vic, Josep Maria Vila d'Abadal, en l'Assemblea General celebrada a Girona el 7 de juliol.