El Congrés debat avui la reprovació del ministre Wert

La Cambra també analitza la reforma del Codi Penal que augmenta les penes per delicte fiscal

El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, al seu escó del Congrés, el 10 d’octubre passat.

El ministre d’Educació, José Ignacio Wert, al seu escó del Congrés, el 10 d’octubre passat. / AGUSTÍN CATALÁN

2
Es llegeix en minuts

Elple del Congrés dels Diputats debat i vota aquest dimarts la petició del grup socialista dereprobació del ministre d'Educació, Cultura i Esport, José Ignacio Wert, pel conjunt de les seves polítiques, especialment per desmantellar, segons asseguren, el sistema educatiu públic i menysprear larealitat plurilingüe. No està previst que Wert assisteixi a la sessió parlamentària.

La portaveu del grup parlamentari socialista, Soraya Rodríguez, va registrar el dia 11 una proposició no de llei per reprovar Wert després que aquest digués el dia anterior al Congrés quel'interès de l'Executiu és "espanyolitzar els alumnes catalans". Aquestes manifestacions demostren, segons el PSOE, que "el propòsit de la seva gestió com a ministre està molt lluny de formar ciutadans mitjançant una educació de qualitat, sinó que la seva actuació està determinada per una profundacàrrega ideològica que atemptacontra el model d'Estat i el repartiment competencial en matèria educativa".

A menys d'un mes de leseleccions autonòmiques catalanes, el PSOE ha preferit que sigui lavicesecretària general,Elena Valenciano, qui intervingui en la sessió per abordar la petició de la reprovació del ministre, i no el diputat delPSC Francesc Vallès, que va ser el que va formular la pregunta a Wert sobre el seu model educatiu que va obtenir com a resposta les polèmiques paraules.

Menyspreu cap a la realitat plurilingüe

Els socialistes opinen que el ministre d'Educació ha demostrat "menyspreu pels valors, els principis i els drets que proclama i reconeix la Constitució i, especialment, cap al model d'Estat autonòmic, la seva diversitat i la seva realitat plurilingüe". En la seva petició de reprovació a Wert, el PSOE denuncia també les "retallades" en programes, personal i recursos econòmics de l'educació, que perjudiquen, asseguren, la qualitat i la igualtat d'oportunitats i suposen el desmantellament de l'escola pública.

A més, l'acusen de promoure unareforma educativa "profundament ideològica, regressiva, segregadora i excloent" i de posar "en risc" la viabilitat de les indústries culturals, en relació amb la pujada de l'IVA del sector. Per tot això, els socialistes identifiquen Wert com una "persona incapaç" per dirigir la política educativa i seguir exercint el càrrec de ministre.

Delicte fiscal

Notícies relacionades

No serà l'únic tema a debat del Congrés. Els diputats també abordaran lareforma del Codi Penal, que endureix lespenes per delictes fiscals i contra la Seguretat Social.PSOE i l'Esquerra Plural han presentat dues esmenes de devolució en què denuncien que és incongruent amb l'amnistia fiscal oferta pel Govern.

La modificació del Codi Penal inclou un nou subtipus de delicte agreujat per a les "conductes més greus" en l'àmbit fiscal i contra la Seguretat Social, que passen a ser sancionades amb una pena màxima de sis anys de presó i que prescriuran en un termini de deu anys (davant els cinc actuals).