Un mapa interactiu permet veure el grau de transparència de les webs dels ajuntaments

Cap ajuntament català compta amb una web que informi del Pla de Govern (PG) ni del Pla d'Actuació Municipal (PAM)

Els cinc municipis amb els millors indicadors entre 10.000 i 20.000 habitants. (Taula 2)

Els cinc municipis amb els millors indicadors entre 10.000 i 20.000 habitants. (Taula 2)

1
Es llegeix en minuts
CLARA ORTIZ / Barcelona

Cada vegada més els ciutadans demanen transparència als governants perquè consideren el dret a la informació un principi democràtic i perquè volen participar en les decisions que els afecten. Si vols conèixer quin és el grau de transparència de la web del teu ajuntament, pots entrar en aquest mapa interactiu i buscar la teva població. Es tracta d'un treball del Laboratori de Periodisme i Comunicació per la Ciutadania Plural (LPCCP) de la Universitat Autònoma de Barcelona, que coincideix amb el tercer informe sobre Bones Pràctiques en la Comunicació Pública.

Per fer aquest estudi, la UAB ha utilitzat el Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública que va realitzar el 2003 i ha elaborat uns ítems que han de complir les webs corporatives dels diferents ajuntaments de Catalunya per aconseguir el 100% d'indicadors positius.

La mida no importa

Si analitzem els ítems de les diferents pàgines s'aprecia que les dimensions d'una localitat no coincideixen sempre amb les millors pràctiques de comunicació en la web corporativa. Així distingim entre les millors webs municipals la de Solsona, amb una població de 9.304 habitants i uns indicadors positius del 70%, i Santa Coloma de Cervelló, amb 7.931 habitants i un 61% d'indicadors positius. I entre les poblacions més petites, Sant Andreu de Llavaneres, amb 10.406 habitants i una puntuació del 56%, o Sant Feliu de Codines, amb 3.580 habitants i una puntuació del 51%.

A les pàgines d'aquests municipis hi figuren els noms dels principals representants polítics, contenen informació bàsica dels electes que formen part del govern, donen informació sobre el Pla d'Ordenació Urbanística (POUM), informen sobre la composició dels òrgans del govern, publiquen les convocatòries amb els ordres del dia previstos per als plens municipals així com les actes de les sessions, publiquen el pressupost de l'ajuntament, ofereixen les adreces de correu electrònic dels membres del govern i compten amb eines de participació ciutadana.

Notícies relacionades

Tot i les bones pràctiques d'informació al ciutadà, cap municipi dóna informació sobre el Pla de Govern (PG) ni el Pla d'Actuació Municipal (PAM), eines que els tècnics consideren imprescindibles en qualsevol democràcia.

Color polític

CiU governa a les poblacions de les set webs que superen l'aprovat a l'hora d'informar el ciutadà, el PSC en tres i ERC en una.