Als 73 ANYS A MADRID

Mor Luis Gómez Llorente, històric del PSOE

El dirigent es va enfrontar a Felipe González per la supressió del terme 'marxista' de la definició del partit

Luis Gómez Llorente, impulsor del corrent Esquerre Socialista, en una imatge d’arxiu.

Luis Gómez Llorente, impulsor del corrent Esquerre Socialista, en una imatge d’arxiu. / J. CASARES (EFE)

1
Es llegeix en minuts

L'històric dirigent socialistaLuis Gómez Llorente, impulsor del corrent Esquerre Socialista i que es va enfrontar a Felipe González per la manera com aquest liderava elPSOE, ha mort als 73 anys. La notícia de la mort l'ha anunciat al seu compte de la xarxa socialTwitter el secretari general del PSOE,Alfredo Pérez Rubalcaba. "Ha mort Luis Gómez Llorente. Socialista, educador, amic. La meva afectuosa abraçada per a la seva família", diu el tuit de Rubalcaba.

Gómez Llorente va néixer a Segòvia el 29 de gener de 1939, va ingressar al PSOE el 1958 i, entre altres càrrecs al Congrés, va ser vicepresident. Va tenir un paper clau en el28è congrés del PSOE, quan Felipe González va renunciar a presentar-se a lareelecció com a secretari general.

El terme 'marxista'

Notícies relacionades

González va provocar una forta polèmica en el partit al manifestar el seu desig desuprimir el terme 'marxista' de la definició ideològica del PSOE. El líder socialista va renunciar a la reelecció del seu càrrec, al no estar d'acord amb diverses de les resolucions adoptades en aquell congrés, algunes amb el segell de Gómez Llorente, que considerava que s'estava renunciant a les senyes d'identitat del PSOE.

Davant la impossibilitat de formar una candidatura a la direcció, tasca a què també van renunciar per diversos motius Enrique Tierno Galván, Gómez Llorente i Francisco Bustelo, es va designar una comissió gestora, presidida per José Federico de Carvajal, perquè dirigís provisionalment el partit fins a la celebració d'un congrés extraordinari. Aquest es va celebrar el setembre del 1979, on es va eliminar el terme 'marxista' de la definició del PSOE, però es va assumir el marxisme "com a mètode d'anàlisi de la realitat".