ACTE AL PARLAMENT

Les víctimes de terrorisme reclamen lluitar contra l'amnèsia

El Parlament celebra un acte de record i homenatge en vigílies del 25è aniversari de l'atemptat d'Hipercor

L’acte de suport a les víctimes del terrorisme al Parlament, aquest dilluns.

L’acte de suport a les víctimes del terrorisme al Parlament, aquest dilluns. / JULIO CARBÓ

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / LAURA PUIG / Barcelona

ElParlament ha celebrat aquest dilluns a la tarda, un dia abans que es commemori el 25è aniversari de l'atemptat d'Hipercor, un acte dereconeixement i homenatgea totes les víctimes de terrorisme catalanes, en el qual han reclamat lluitar contra l'amnèsia de la societat. La mateixa presidenta de la Cambra, Núria de Gispert, ha recordat que les víctimes no sempre han estat visibles ni ha estat reconegut el seu dolor. No obstant, De Gispert ha volgut recalcar que"no són incòmodes". "La vostra veu resultaimprescindible", ha afegit.

Durant l'acte, en el qual han estat presents diputats de tots els grups i personalitats com la delegada del Govern, María de los Llanos de Luna, l'expresident Pasqual Maragall i el cardenal Lluís Martínez Sistach, han prestat testimoni tres víctimes de l'ACVOT(Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes).

Santos Santamaría, pare del mosso assassinat per ETA a Roses, ha recordat que un acte com el que s'ha celebrat avui "no fa gaires anys eraimpensable" i ha declarat que l'"autèntica víctima" dels terroristes és la societat. "Nosaltres simplement som unefecte col·lateral, l'instrument que utilitza el terrorista per obtenir el que no pot obtenis d'una altra manera", ha afegit.

Notícies relacionades

María Carmen Pérez ha recordat elcalvari que ha patit des que un artefacte de Terra Lliure va explotar a l'oficina de l'INEM on era perquè buscava feina, l'any 1982. "No he pogut tornar a treballar. Vaig pel carrer ambmolta por", ha explicat.

La tercera víctima, Rosa María Peláez, estava comprant a Hipercor el dia que va explotar la bomba, demà farà 25 anys. El seu testimoni ha servit per cridar l'atenció sobre l'oblit que van patir moltes de les víctimes d'ETA. "Vam estar moltabandonats per la societat i pelspolíticstambé", ha dit abans de concloure: "Els fem falta a la societat".