CRISI POLÍTICA A LA COMUNITAT FORAL

El futur del Govern navarrès, en suspens

L'Executiu foral d'UPN, després de trencar la coalició amb el PSN, ha d'optar entre convocar eleccions o governar en minoria

NaBai reclama un Executiu progressista, mentre que el PP recolza la decisió de la presidenta d'UPN

La presidenta del Govern de Navarra, Yolanda Barcina, amb el conseller d’Economia i Hisenda, Álvaro Miranda.

La presidenta del Govern de Navarra, Yolanda Barcina, amb el conseller d’Economia i Hisenda, Álvaro Miranda. / JESUS DIGES (EFE)

1
Es llegeix en minuts

Les direccions d'UPN i el Partit Socialista de Navarra (PSN) es reuniran previsiblement aquesta tarda per abordar lafeble situació en què ha quedat elGovern foral després de la decisió de la presidenta,Yolanda Barcina, dedestituir el seu vicepresident primer i líder del PSN, Roberto Jiménez, amb el qual s'ha formalitzat la ruptura de la coalició de Govern.

Barcina ha argumentat que la destitució obeeix al fet que el vicepresident "presumia d'aturar el Govern quan ell ho considerava oportú" i prenia "decisions canviants".

L'actual composició del Parlament Foral fadifícil la governabilitat en solitari d'UPN, que disposa de 19 dels 50 escons de la Cambra. L'opció de seguir governant en minoria deixaria UPN a mercè de la posició dels socialistes, ja que un pacte entre UPN i el PP, que disposa de quatre escons, no aconseguiria frenar l'oposició progressista conjunta que poguessin forjar el PSN amb Nafarroa Bai, Bildu i Izquierdaa-Ezquerra, que sumarien 27 escons al Parlament.El PSN ja ha confirmat que "passa a l'oposició", segons paraules del portaveu parlamentari, Juan José Lizarbe.

Des de les files de l'esquerra,Nafarroa Bai ja ha apostat per un Govern progressista, "que és el que els votants ja van decidir fa un any", en opinió del portaveu de la formació al Parlament navarrès, Patxi Zabaleta.

L'altra opció de la presidenta del Govern seria laconvocatòria anticipada d'eleccions. Les direccions d'UPN i el PSN abordaran aquest difícil escenari avui, després de la reunió del ple del Parlament Foral.

Notícies relacionades

Per la seva part, elPPN ha afirmat que "pot passar qualsevol cosa" i ha subratllat la "deslleialtat" del partit socialista al Govern de coalició amb UPN, així que els populars navarresos han justificat la decisió presa per la presidenta autonòmica.

La crisi entre UPN i el partit socialista s'ha anat forjant a causa de lasituació del dèficit públic autonòmic i les retallades que ha anat aplicant el Govern en matèries com educació, sanitat i polítiques socials.