Anar al contingut

CRISI POLÍTICA A LA COMUNITAT FORAL

El futur del Govern navarrès, en suspens

L'Executiu foral d'UPN, després de trencar la coalició amb el PSN, ha d'optar entre convocar eleccions o governar en minoria

NaBai reclama un Executiu progressista, mentre que el PP recolza la decisió de la presidenta d'UPN

Les direccions d'UPN i el Partit Socialista de Navarra (PSN) es reuniran previsiblement aquesta tarda per abordar la feble situació en què ha quedat el Govern foral després de la decisió de la presidenta, Yolanda Barcina, de destituir el seu vicepresident primer i líder del PSN, Roberto Jiménez, amb el qual s'ha formalitzat la ruptura de la coalició de Govern.

Barcina ha argumentat que la destitució obeeix al fet que el vicepresident "presumia d'aturar el Govern quan ell ho considerava oportú" i prenia "decisions canviants".

L'actual composició del Parlament Foral fa difícil la governabilitat en solitari d'UPN, que disposa de 19 dels 50 escons de la Cambra. L'opció de seguir governant en minoria deixaria UPN a mercè de la posició dels socialistes, ja que un pacte entre UPN i el PP, que disposa de quatre escons, no aconseguiria frenar l'oposició progressista conjunta que poguessin forjar el PSN amb Nafarroa Bai, Bildu i Izquierdaa-Ezquerra, que sumarien 27 escons al Parlament. El PSN ja ha confirmat que "passa a l'oposició", segons paraules del portaveu parlamentari, Juan José Lizarbe.

Des de les files de l'esquerra, Nafarroa Bai ja ha apostat per un Govern progressista, "que és el que els votants ja van decidir fa un any", en opinió del portaveu de la formació al Parlament navarrès, Patxi Zabaleta.

L'altra opció de la presidenta del Govern seria la convocatòria anticipada d'eleccions. Les direccions d'UPN i el PSN abordaran aquest difícil escenari avui, després de la reunió del ple del Parlament Foral.

Per la seva part, el PPN ha afirmat que "pot passar qualsevol cosa" i ha subratllat la "deslleialtat" del partit socialista al Govern de coalició amb UPN, així que els populars navarresos han justificat la decisió presa per la presidenta autonòmica.

La crisi entre UPN i el partit socialista s'ha anat forjant a causa de la situació del dèficit públic autonòmic i les retallades que ha anat aplicant el Govern en matèries com educació, sanitat i polítiques socials.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.