JUBILEU A LA COLÒNIA

Picardo denuncia que Gibraltar se sent «fustigat» per Espanya

El Govern reitera el seu malestar per la «inoportuna» visita del príncep Eduard

El príncep Eduard i el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ahir, en un acte amb escolars.

El príncep Eduard i el ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, ahir, en un acte amb escolars. / EFE / A. CARRASCO RAGEL

2
Es llegeix en minuts
JULIA CAMACHO / SEVILLA
EL PERIÓDICO / GIBRALTAR

El ministre principal de Gibraltar, Fabian Picardo, va aprofitar ahir la presència a la colònia del príncep Eduard d'Anglaterra per manifestar que el Penyal se sent «atacat i fustigat» per Espanya. Picardo es va queixar d'aquesta manera als periodistes de l'actuació de la Guàrdia Civil en el conflicte pesquer. «Entren en aigües de Gibraltar com si fossin seves», va subratllar. El ministre principal també va criticar la denúncia presentada pel Govern del PP davant la UE contra el nou règim fiscal gi-braltareny, i va assegurar que anirà «als tribunals» si és necessari.

Picardo va fer aquestes declaracions instants abans que el príncep Eduard i la seva dona col·loquessin la primera pedra del monument que recordarà el jubileu de diamants de la reina Isabel II. Els comtes de Wessex van iniciar ahir una visita de tres dies a la colònia per commemorar els 60 anys de regnat de la monarca, i el Govern de la colònia s'ha esforçat perquè la parella senti «que fort que batega el cor britànic» delsllanitos, va destacar Picardo. Va donar el dia lliure als funcionaris de serveis no essencials i va tancar les escoles per oferir a la parella el seu primer bany de multituds a la plaça i el carrer principal de la població.

No obstant, el viatge del fill petit d'Isabel II no agrada al Govern espanyol, en ple conflicte amb el Penyal pel veto als pescadors gaditans, i el va qualificar d'«inoportú». El Ministeri d'Exteriors va reiterar «la disconformitat i el malestar» de l'Executiu, i va recordar que al maig ja va expressar el seu «disgust» a l'ambaixador del Regne Unit a Espanya, Giles Paxman.

NOVA TERMINAL / Com a conseqüència de les tensions diplomàtiques, la reina Sofia va anul·lar la seva assistència el 18 de maig passat a un dinar ofert a Londres per Isabel II amb motiu del jubileu de diamants a suggeriment del Govern, que considerava «poc adequada» la seva presència. Una de les raons argumentades per l'Executiu va ser, precisament, la visita del príncep Eduard i la seva dona a Gibraltar.

Notícies relacionades

L'acte que aixeca més polseguera tindrà lloc en l'últim moment. Just abans de marxar, els comtes de Wessex inauguraran la nova terminal de l'aeroport, construïda sobre l'istme que uneix Gibraltar amb La Línea de la Concepción, un terreny que Espanya considera que no estava inclòs al Tractat d'Utrech (1713), pel qual se cedia la sobirania de la Roca al Regne Unit.

El diputat del PP i alcalde d'Algesires, José Ignacio Landaluce, va demanar que com a gest de «bona voluntat» no s'inauguri l'aeroport, i el subdelegat del Govern a Cadis, Javier de Torre, va considerar que amb la nova terminal es posa «una altra pedra al camí» en la negociació amb els pescadors.