TRAGÈDIA MILITAR

L'Audiència arxiva als 9 anys el 'cas del Iak-42' sinistrat

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

L'Audiència Nacional va tancar ahir definitivament el cas del Iak-42per considerar que l'accident de l'avió no es va poder evitar i va rebutjar que els sis comandaments imputats fossin els responsables de la tragèdia en què van perdre la vida 62 militars el 2003. Aquesta decisió és ferma i només pot ser recorreguda davant el Tribunal Constitucional. Amb aquesta resolució es posa fi a una investigació que s'ha allargat durant nou anys, ja que l'Audiència Nacional va ordenar en dues ocasions al jutge Fernando Grande-Marlaska reobrir el procés.

En el seu destí anterior a l'Audiència, l'actual president de la sala penal va arxivar aquesta causa el mes de febrer passat al considerar que l'accident va ser degut a la falta de preparació de la tripulació de l'avió. Aquest criteri és assumit ara per l'Audiència Nacional, que carrega contra els familiars de les víctimes per voler fer seure al banc dels acusats els imputats per un delicte d'homicidi per imprudència greu i «no haver demostrat una altra causa de l'accident».

Notícies relacionades

El tribunal també rebutja que els comandaments «haguessin tingut una conducta anterior creadora d'un risc no permès» o que assumissin «la condició de garants» perquè la tragèdia no es consumés. Per això, afirma que «el desgraciat resultat» no va poder «ser evitat».

Els familiars de les víctimes van comptar amb el suport parcial del fiscal en el seu recurs. Aquesta decisió se suma a l'indult a dos militars que van identificar erròniament les restes dels morts.