Anar al contingut

POLÈMIC ARTICLE DE L'EXDIRIGENT SOCIALISTA

Peces-Barba defensa una reforma electoral que freni els nacionalistes

L'expresident del Congrés advoca per augmentar a 400 el nombre de diputats del Congrés

L'expresident del Congrés i pare de la Constitució Gregorio Peces-Barba és partidari d'emprendre una reforma electoral que augmenti a 400 el nombre de diputats a la Cambra baixa, dels 350 actuals, i que permeti disminuir la influència dels partits nacionalistes. Fa uns mesos, unes altres declaracions d'aquest veterà polític van aixecar una considerable polseguera política a l'afirmar (en una "broma", segons ell) que a Espanya li hauria anat millor amb Portugal que amb Catalunya i relativitzar l'independentisme perquè aquesta vegada no farà falta "bombardejar Barcelona".

En el segon número de la revista Números Rojos, Peces-Barba proposa que els 50 nous diputats surtin d'un segon escrutini i es reparteixin entre les 10 circumscripcions més poblades del país amb els vots que no haguessin estat utilitzats per obtenir diputat en la primera volta. D'aquesta forma, segons ell, anirien a parar als tres partits més importants (PP, PSOE i IU).

La finalitat d'aquesta reforma seria, per l'exdirigent socialista, equilibrar les forces amb més justícia i "disminuir la influència dels partits nacionalistes".

Sobre la reforma del Senat, Peces-Barba recolza que tingui un àmbit autonòmic i no provincial, que no es dissolgui mai o que la seva composició no procedeixi d'unes eleccions per sufragi universal, sinó que cada comunitat elegeixi els seus senadors al seu Parlament.

Per oferir-li la millor experiència possible estem canviant el nostre sistema de comentaris, que passa a ser Disqus, que gestiona 50 milions de comentaris en mitjans d'arreu del món cada mes. Ens disculpem si aquests primers dies hi ha algun procés extra de 'login' o si el servei no funciona al 100%.