BATALLA EN DEFENSA DE LA LLENGUA CATALANA A LES BALEARS

Un jubilat contra Bauzá

Jaume Bonet Fa 20 dies que està en vaga de fam en protesta per la política lingüística del president balear

L'Executiu insular rebaixa el català a mèrit en l'Administració

Jaume Bonet.

Jaume Bonet.

2
Es llegeix en minuts
MARISA GOÑI
PALMA

«No ho faig per cap partit, ni bandera, ni l'independentisme. És una vaga de fam pels drets lingüístics, que pateixen un atac en tota regla»,argumenta Jaume Bonet. Aquest mestre retirat i membre de l'associació Jubilats per Mallorca fa 20 dies que està en vaga de fam per demanar al president balear, José Ramón Bauzá (PP), que rectifiqui«el seu atemptat contra el català».

Divendres passat, l'Executiu autonòmic va aprovar, perquè posteriorment sigui debatuda al Parlament, la modificació de la llei de la funció pública que retira al català la categoria de requisit i el converteix en mèrit en l'accés a l'Administració. A més a més, va anunciar que els pares podran escollir a partir del mes de maig la llengua de primer ensenyament per al curs que ve.

«La lliure elecció de llengua a l'escola fa més mal a la cohesió social que al mateix idioma», sosté Bonet, per a qui«dir que la llengua és balear i no català o que tenim quatre llengües-mallorquí, menorquí, eivissenc i formenterenc-és un atemptat a la ciència lingüística».No obstant, la queixa d'aquest jubilat va més enllà, perquè Bauzá «no parla de substituir el català per les modalitats insulars, sinó que imposa que hi hagi una altra llengua més obligatòria que la pròpia de les Illes Balears en l'Administració»,assegura en referència al castellà. A més a més, denuncia el tancament de Televisió de Mallorca i la ràdio Ona Mallorca, i que a IB3 emetin les pel·lícules dobledes a l'espanyol.«Vivim un procés invers al de la recuperació i normalització impulsat durant la transició»,es lamenta.

Mostres de suport

Notícies relacionades

Postrat en un llit plegable habilitat a la seu de l'Obra Cultural Balear, Bonet compensa el desgast físic causat per la privació de nutrients -ha perdut 20 quilos- amb les mostres de suport que rep. D'aquí una setmana, l'acompanyarà en el seu viacrucis un altre company, Antoni Amengual, amb qui seguirà la vaga fins que el metge li diagnostiqui risc de danys irreversibles. Encara que per a ell no hi ha res comparable a les seqüeles de l'embat lingüístic, «mogut per les mateixes forces que propugnen la concentració del poder, la privatització de la sanitat o la precarietat laboral».

Fins ara, ja s'han registrat 12.189 al·legacions a la nova norma lingüística, de les quals 29 corresponen a ajuntaments. Universitat, sindicats i nombroses organitzacions demanen la retirada de l'avantprojecte, que arrossega setmanes de mobilitzacions que culminaran en una manifestació a Palma convocada per al 25 de març que ve. A més a més dels líders de la majoria dels partits de l'oposició, en les protestes ha participat l'expresident balear Cristòfol Soler, del PP.