Anar al contingut

INVESTIGACIÓ PER PRESUMPTA MALVERSACIÓ DE FONS

Urdangarín va participar de manera activa en la captació de fons per a les seves empreses

El gendre del Rei es va reunir no només amb càrrecs púbics, sinó també amb directius d'entitats financeres

EL PERIÓDICO ha tingut accés a les diligències judicials que instrueix el jutge José Castro

CATALINA GAYÀ / J. G. ALBALAT / Barcelona

El duc de Palma, Iñaki Urdangarín, va participar de manera activa i en persona en la captació de fons de la institució teòricament sense ànim de lucre, segons les diligències judicials a què ha tingut accés EL PERIÓDICO. El duc de Palma no només es va reunir amb l'expresident balear Jaume Matas i alts càrrecs de l'Executiu autonòmic per tancar acords, sinó que també va visitar en persona els directius d'entitats financeres perquè donessin fons per als seus projectes. Així va passar, almenys, amb la caixa Sa Nostra. Un membre del seu consell d'administració va explicar a la policia que el 4 de novembre del 2005 Urdangarín es va reunir amb el director general de l'entitat i li va demanar diners per patrocinar un fòrum internacional sobre esport i turisme, en concret l'Illes Balears Fòrum. El 2005, Sa Nostra va donar 50.000 euros i l'any següent, 50.000 euros més.

La fiscalia considera que l'Institut Nóos servia per captar fons, tant públics com privats, que, al seu torn, eren transferits a un embolic de societats vinculades, "amb la concurrència d'un lucre desmesurat".

La mecànica de l'entramat

Un exemple de la mecànica per atresorar fons l'explica la documentació aportada per la investigació. Mario Sorribas, apoderat d'Aizoon, empresa patrimonial d'Iñaki Urdangarín i de la infanta Cristina, va enviar un correu electrònic a Marco Tejeiro, un dels imputats pel presumpte frau que investiga el jutge de Palma José Castro, en què li va demanar que emetés una factura en nom d'aquesta firma per 30.000 euros més IVA (34.800 euros) per "una auditoria de viabilitat d'un projecte mundial de festes populars". La sol·licitud es va efectuar l'11 de juny del 2009 a les 10.22 hores, i les diligències judicials revelen que aquell mateix dia Marco Tejeiro, home de confiança d'Urdangarín, va elaborar el document que li reclamaven. La cita "mundial" en si no ha transcendit que se celebrés, però l'e-mail demostra la implicació i el control que exercia el duc en els moviments de les seves empreses.

>> Si voleu llegir la informació completa, aboneu-vos a e-periodico

Temes: 'Cas Nóos'

0 Comentaris
cargando