AIXECAT EL SECRET DEL SUMARI

Cronologia de la investigació a Iñaki Urdangarín i a l'Institut Nóos

El jutge instructor del cas 'Palma Arena' imputa el duc de Palma per presumptes irregularitats financeres

4
Es llegeix en minuts

La decisió del jutge instructor delcas Palma Arena de citar com a imputat Iñaki Urdangarín per les presumptes irregularitats financeres de l'Institut Nóos és l'últim episodi d'un procés que va començar fa gairebé vuit anys, quan el duc de Palma va fundar aquesta societat.

Aquesta és lacronologiadels esdeveniments més rellevants que van derivar en lainvestigació judicial sobre aquest assumpte:

- Del 2004 al març del 2006:Iñaki Urdangarín, duc de Palma, és soci fundador de l'empresaNóos Consultoría Estratégica i president de l'Institut Nóos de Estudios Estratégicos de Patrocinio y Mecenazgo.

- 27 a 29 de novembre del 2004: L'Institut Nóos organitza el Valencia Summit, una trobada anual de debat sobre grans esdeveniments esportius i oportunitat de desenvolupament, fòrum que tindrà dues edicions més (2005 i 2006).

- 22 a 24 de novembre del 2005: Se celebra a Palma la primera edició de l'"Illes Balears Fòrum", en què participen experts del món acadèmic, empresarial i esportiu. Per la seva organització l'Institut Nóos 0bté 1,2 milions d'euros.

-16 de febrer del 2006:Els socialistes de les Balears exigeixen al Govern de Jaume Matas que aclareixi el destí dels 1,2 milions d'euros abonats aNóos.

- Març del 2006: Iñaki Urdangarínabandona la presidència de l'Institut Nóos.

- 22 i 23 de novembre del 2006: Se celebra el segon "Illes Balears Fòrum". El Govern balear abona 1,1 milions d'euros.

-22 de juliol del 2010: El jutge instructor del casPalma Arena,José Castro, obre una nova peça pels pagaments efectuats a l'Institut Nóospel Govern balear.

-Novembre de 2010: El grup Compromís i Esquerra Unida interpel·len el Govern valencià per diversos contractes amb l'Institut Nóos.

A mitjans del2011es precipiten els esdeveniments:

-11 de juliol:Diego Torres, vicepresident de l'Institut Nóos, declara davant eljutge Castro.

-7 de novembre: La Fiscalia Anticorrupció registra la seu de l'Institut Nóosa Barcelona, així com tres empreses més vinculades a aquest organisme. El mateix dia la Policia Judicial busca en diverses seus dependents de la Generalitat Valenciana documentació sobre contractes amb l'Institut Nóos.

- 9 de novembre: LaCasa del Rei expressa el seu respecte a les decisions judicials després de conèixer l'escrit del jutge José Castro sobre presumptes irregularitats en la gestió de l'Institut Nóos.

- 11 de novembre:Iñaki Urdangarínen un comunicat des de Washington afirma que defensarà la seva "honorabilitat i innocència" en relació amb la seva gestió al capdavant de l'Institut Nóos.

- 18 de novembre: Jaume Matas denuncia al jutjat del casPalma Arena les filtracions produïdes en la peça referida a l'Institut Nóos.

- 21 de novembre: Eljutge José Castrorebutja la denúncia presentada per Matas per les filtracions.

-28 de novembre: Una anàlisi dels documents de la SGAE comprova l'existència d'una facturació entre 2005 i 2010 per 750.000 euros relativa a estudis d'imatge realitzada per l'Institut Nóos.

- 30 de novembre: El grup parlamentari PSM-IV-ExM demana al Govern balear els contractes firmats amb l'Institut Nóos i altres empreses.

-2 de desembre:Imputats els exdirectors de la Ciutat de les Arts de València José Manuel Aguilar i Jorge Vela, en el marc de la investigació sobre l'Institut Nóos.

- 3 de desembre: Segons factures recollides al sumari, el Govern balear va pagar a l'Institut Nóos 445.000 euros el 2007 per crear l'Observatori Permanent d'Esport i Turisme, que no va arribar a funcionar.

- 5 de desembre: La Fiscalia Anticorrupció demana al jutge de l'Audiència Nacional, Ismael Moreno, que rebutgi la sol·licitud de Matas que sigui aquest tribunal el que instrueixi aquesta causa.

- 7 de desembre: La revistaHolapublica unes fotografies en què es veu la reina Sofia a Washington visitant els ducs de Palma.

-10 de desembre:Comunicat de Iñaki Urdangarín en què lamenta profundament el perjudici que les informacions i comentaris sobre ell estan causant a la imatge de la seva família i de laCasa del Rei.

-12 de desembre:LaCasa del Rei considera que el comportament d'Urdangarín"no sembla exemplar" i anuncia que deixarà de participar en activitats oficials.

- 19 de desembre: El Museu de Cera de Madrid trasllada l'estàtua d'Urdangarín del Saló dels Reis a la galeria de l'esport i vestit amb roba  esportiva.

- 24 de desembre: El Rei, en el seu missatge de nit de Nadal, subratlla que qualsevol actuació censurable de persones amb responsabilitats públiques ha de ser "jutjada i sancionada d'acord amb la llei", perquè "la justícia és igual per a tothom".

- 27 de desembre: Joan Carles demana als diputats i senadors que ajudin a reforçar el prestigi i la confiança en les institucions públiques en la sessió solemne d'obertura de les Corts, a la qual no assisteixen per primera vegada lesinfantes Elena iCristinadesprés queUrdangarínfos apartat d'actes oficials.

Notícies relacionades

-28 de desembre:LaCasa del Rei fa públics els seus comptes i els sous del Rei i el Príncep i aclareix queUrdangarínno ha percebut mai cap ingrés procedent d'aquesta institució.

-29 de desembre:S'aixeca el secret de sumari de la investigació de l'Institut Nóos i el jutge instructor del casPalma Arena,José Castro, elcita per al 6 de febrer com a imputat.

Temes:

Cas Nóos