LES FINANCES DE LA GENERALITAT

El Govern obre avui la negociació amb els partits per als comptes del 2012

Artur Mas només confia obtenir el suport del PPC als pressupostos

2
Es llegeix en minuts

El conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, inicia aquest dimecres amb PSC, PP i ERC les negociacions del Govern amb els grups del Parlament per a una primera presa de contacte de cara a pactar els pressupostos del 2012. El president, Artur Mas, s'havia compromès a presentar els comptes abans de final d'any, però el portaveu del Govern, Francesc Homs, va matisar la setmana passada que, si bé la voluntat és aquesta, les incerteses són "massa grans"", i va exigir a l'Estat que pagui els 750 milions d'euros que li deu en concepte de la disposició addicional tercera de l'Estatut aquest 2011.

Mas-Colell obre la ronda amb els socialistes Joaquim Nadal i Rocío Martínez Sempere; a aquests els seguiran el popular Enric Millo, els republicans Oriol Junqueras, Joan Puigcercós i Albert Castellanos. Fonts de CiU han explicat que Oriol Pujol i Jordi Turull preveuen anar assistint a totes aquestes trobades amb els grups, encara que no n'hi haurà una de pròpiament dita entre Mas-Colell i els convergents.

Les reunions amb la resta de formacions es faran després de dimecres: a la trobada amb SI, si es produeix, hi assistirien Alfons López Tena i Uriel Bertran; i la del Govern amb el líder de DC, el diputat Joan Laporta, es farà dilluns a la tarda. En canvi, fonts d'ICV-EUiA i de C's han explicat que no han estat convocats: els ecosocialistes ja se senten exclosos de les negociacions pel president Mas, encara que afirmen que tampoc volen ser "còmplices" d'uns comptes que amenacin l'Estat de benestar. I el president de C's, Albert Rivera, ha expressat els seus dubtes que el Govern acabi contactant amb la seva formació perquè els comptes, assegura, es pactaran amb PP o ERC.

Canvi de prioritats

La principal novetat d'aquests comptes és que el Govern canviarà les prioritats seguides durant aquest any i, després d'anteposar els ajustos, ara es marca com a objectiu incrementar ingressos. Així, Mas pretén ingressar uns 1.000 milions d'euros addicionals amb una taxa en les receptes farmacèutiques de la sanitat pública, retallada de sous d'alts càrrecs i empleats públics, privatitzacions, venda de patrimoni públic, increment de taxes existents com la matriculació universitària i el rebut de l'aigua, a més de pujada del bitllet del transport públic.

El PSC no es tanca del tot a pactar amb el Govern els comptes del 2012 davant la gravetat de la conjuntura econòmica, encara que critica les línies generals que tenen aquests pressupostos i no creu que de la reunió amb Mas-Colell en surti res de positiu. Des d'ERC, el seu president, Oriol Junqueras, segueix amb la mà estesa al Govern per a un acord sobre els pressupostos malgrat que CiU ha donat un cop de porta a una proposta parlamentària republicana d'instaurar un impost sobre la banca.

Notícies relacionades

De moment, Mas ha tingut alguna mostra de complicitat amb el PP, ja que ha assegurat que seria "incongruent" que trenqués ara amb els populars, partit amb que va pactar els comptes del 2011.