El final de la legislatura

El Govern admet que va canviar la Constitució a instàncies del BCE

Zapatero es nega a fer pública la carta que va rebre a l'agost per «lleialtat» a Trichet

El president va informar Rajoy i Rubalcaba del contingut de la missiva

José Luis Rodríguez Zapatero, diumenge en la clausura de la conferència política del PSOE.

José Luis Rodríguez Zapatero, diumenge en la clausura de la conferència política del PSOE. / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
PILAR SANTOS
MADRID

El Govern va aportar ahir una mica de llum sobre l'assumpte de la carta que el president del Banc Central Europeu (BCE), Jean-Claude Trichet, va enviar a l'agost als executius espanyol i italià. Per primer a vegada, un portaveu de José Luis Rodríguez Zapatero va reconèixer a aquest diari l'existència de la missiva, va admetre que la reforma de la Constitució s'havia fet a instàncies de l'autoritat monetària i va afegir que el cap de l'Executiu havia informat «Mariano Rajoy, Alfredo Pérez Rubalcaba i altres líders polítics» del contingut del document.

Segons aquesta font oficial, la carta «demana garanties» a Zapatero que el Govern seguirà amb les reformes estructurals que, en opinió de l'autoritat monetària, són necessàries perquè l'economia espanyola millori en competitivitat, i un compromís clar amb la sostenibilitat dels comptes públics, una petició que es va veure satisfeta amb la segona reforma de la Carta Magna.

«CREMAR-SE A L'ESTIL BONZE» / L'Executiu recorda que el BCE va enviar la missiva en ple atac contra el deute sobirà i a la vegada que prenia l'excepcional decisió de comprar bons espanyols i italians, una mesura contestada dins de l'organisme europeu i que va provocar la dimissió de l'economista en cap, Jürgen Stark.

És en aquest context de dificultat econòmica i controvèrsia al mateix BCE, insisteix el Govern, en què s'ha d'entendre que Trichet enviés l'escrit, un document que Zapatero no desitja fer públic per «lleialtat institucional» a l'autoritat monetària i perquè considera que no aporta res «a l'interès de país». «Hi ha altres cartes que alaben el president per haver-se cremat a l'estil bonze amb les reformes que ha fet i tampoc les fem públiques», va afegir el portaveu del president, que va dir que el pròxim cap de l'Executiu «rebrà la carta i podrà fer el que cregui oportú».

Rajoy, a qui totes les enquestes assenyalen com a successor de Zapatero a la Moncloa, va tenir coneixement de la carta pel mateix president. Zapatero va informar el líder de l'oposició sobre els requeriments del BCE a mitjans d'agost, quan també li va demanar el seu suport per a la modificació de la Constitució, un suport que li va donar i que ha suposat un dels pocs pactes entre els dos partits durant aquesta crisi.

Notícies relacionades

PETICIÓ DE LLAMAZARES / El diputat d'Izquierda Unida, Gaspar Llamazares, ha escrit a Zapatero per sol·licitar-li que faci pública la missiva del BCE, una petició que el Govern considera que és «electoralista» i a la qual ahir estava decidint com respondre (també per carta o amb una trucada).

L'escrit que Trichet va enviar al primer ministre italià, Silvio Berlusconi, sí que s'ha conegut. El va publicar dijous el rotatiu Corriere della Sera, i s'hi pot llegir que l'institut emissor també demana la reforma de la Carta Magna a canvi d'ajudar Itàlia amb la compra de deute.