Rotund suport de la Diada a la immersió lingüística

La defensa de la immersió rep les aclamacions més grans durant l'acte oficial de la Diada

La classe política i els assistents a l'acte de la Ciutadella, excepte la presidenta del PPC, aplaudeixen l'encesa defensa del model lingüístic català

Una de les actuacions que s’han presentat durant l’acte oficial de la Diada.

Una de les actuacions que s’han presentat durant l’acte oficial de la Diada.

1
Es llegeix en minuts
FIDEL MASREAL / Barcelona

Un llarg aplaudiment dels ciutadans en favor de laimmersió lingüística en català, coronat per sonorscrits en favor de la independència de Catalunya, ha protagonitzat l'acte central de laDiada al parc de la Ciutadella de Barcelona. El lingüista i escriptorMàrius Serra ha fet una encesa defensa de la immersió lingüística evocant un text del pare de la normativa lingüística en català,Pompeu Fabra: “Contràriament al que vostès podrien pensar de mi, quan es tracta de l'ensenyament del llenguatge, no sóc partidari d'una gran profunditat en la gramàtica perquè el més interessant ésl'adquisició de llenguatge per part dels nens”.Serra ha afegit: “En el segon segle de la secció filològica de l'Institut d'Estudis Catalans,necessitem més immersió lingüística que mai”. I ha finalitzat el seu discurs amb un palíndrom:“¡Català a l'atac, Visca la llengua viva!”.

Una reivindicació de l'ensenyament en català, després de la polèmica per la resolució delTribunal Superior de Justícia de Catalunya, que exigeix al Govern que en dos mesos adapti el seu sistema lingüístic per facilitar l'escolarització en castellà.

Les paraules deSerra han rebut l'ovació més gran dels ciutadans presents a l'acte i de tots els líders polítics, excepte la presidenta del Partit Popular de Catalunya,Alicia Sánchez Camacho, queha optat per ventar-se.

Commemoracions centenàries

La presentadora de l'acte, la periodistaAriadna Oltra, també s'ha sumat a la reivindicació del català amb la lectura d'un text del poetaSalvador Espriu en favor del català.

L'acte central de la Diada ha comptat amb la presència ja habitual de representants polítics, institucionals i socials. Entre ells, elsexpresidents de la GeneralitatJosé Montilla i Jordi Pujol.

Notícies relacionades

La commemoració, dirigida pel dramaturgJoan Ollé, ha tingut com a protagonistes diversos aniversaris, com el 150 aniversari de l'Orfeó Lleidatà, o el 150 aniversari del naixement d'escriptor i pintorSantiago Rusiñol. S'han succeït lectures de textos literaris d'autors comPere Quart oRusiñol mateix, balls com la Moixiganga de Sitges i interpretacions musicals a càrrec d'Ester Formosa iRoger Mas, entre altres.

Un dels moments més aplaudits ha estat la hissada inicial de la senyera mentre l'Orfeó Lleidatà interpretavaEl cant de la Senyera.