Anar al contingut

AGRUPA DIRIGENTS DE DIVERSOS SECTORS DEL PARTIT

Junqueras promou a Esquerra una candidatura de consens per a una direcció col·legiada

L'aspirant pretén fer d'ERC una eina política amb la qual transformar la societat i aconseguir objectius com la independència

EFE / Barcelona

L'eurodiputat d'ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat), Oriol Junqueras, ha presentat avui una candidatura de consens per a una direcció col·legiada i més horitzontal d'una Esquerra que ofereixi un discurs ideològic "ampli", que arribi a la majoria de la societat.

Oriol Junqueras, historiador de professió, ha elegit com a escenari per presentar la seva llista a la direcció d'ERC les columnes de Josep Puig i Cadafalch, que simbolitzen les quatre barres de la senyera i que van ser restituïdes al febrer a la plaça Marquès de Foronda, ubicada entre les fonts de Montjuïc i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La candidatura l'encapçala Junqueras; la portaveu d'ERC al Parlament, Anna Simó, és la candidata a portaveu del partit; a la secretaria general hi opta Marta Rovira, que comptaria amb un secretari general adjunt, càrrec al qual concorre Lluís Salvadó.

En un segon nivell hi ha els vicesecretaris generals: per a l'àrea Internacional i Relacions Institucionals es presenta Jordi Solé; la responsable d'Acció Política seria Ester Capella; de Territori i Acció Interna se n'encarregaria Eduard López; i es crea una nova vicesecretaria general de Comunicació i Estratègia que ocuparia Oriol Amorós.

Agrupar diferents sectors

Amb aquesta candidatura, Junqueras ha aconseguit agrupar dirigents de diferents sectors, com és el cas de Marta Rovira, afí a l'actual president d'ERC, Joan Puigcercós; o del president de la federació de Barcelona d'Esquerra, Oriol Amorós, pròxim a l'expresident republicà Josep-Lluis Carod-Rovira.

Junqueras no s'ha pronunciat sobre un possible acostament a l'actual secretari general d'ERC, Joan Ridao, o a l'exsenador i també aspirant a dirigir el partit Carles Bonet, respecte als quals ha assegurat sentir "admiració i proximitat emocional".

El candidat a la presidència d'ERC se sent "coresponsable del passat i del futur", fa una crida a tots els militants que ho desitgin a unir-se al seu projecte i davant la possibilitat de confrontar-se amb una altra candidatura afirma: "Qualsevol que cregui que té una alternativa millor, endavant".

Oriol Junqueras ha subratllat que el seu objectiu és promoure una candidatura d'ampli consens per fer d'Esquerra una eina política amb la qual transformar la societat i aconseguir els seus objectius, entre els quals ha citat aconseguir la independència de Catalunya i promoure l'estat del benestar i els valors republicans de llibertat, igualtat, transparència i esforç compartit, entre altres.

ERC seguirà sent assembleària

"Necessitem un discurs ideològic ampli que arribi a la majoria de la societat", s'ha limitat a assenyalar Junqueras, que ha assegurat, en un altre moment de la seva intervenció, que ERC "és i pretén seguir sent assembleària", cosa que creu compatible amb "una direcció més col·legiada".

El candidat a presidir ERC tampoc ha volgut pronunciar-se sobre el vot del regidor d'Esquerra a Barcelona, Jordi Portabella, a favor del nou alcalde de la capital catalana, Xavier Trias.

El calendari polític d'ERC per als pròxims mesos preveu que el 17 de setembre els militants elegeixin el seu president i secretari general i l'1 d'octubre es voti la resta de l'executiva i s'aprovi la ponència política.