AGRUPA DIRIGENTS DE DIVERSOS SECTORS DEL PARTIT

Junqueras promou a Esquerra una candidatura de consens per a una direcció col·legiada

L'aspirant pretén fer d'ERC una eina política amb la qual transformar la societat i aconseguir objectius com la independència

Oriol Junqueras i Marta Rovira han presentat la seva candidatura a la presidència i la secretaria general d’ERC davant les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc.

Oriol Junqueras i Marta Rovira han presentat la seva candidatura a la presidència i la secretaria general d’ERC davant les columnes de Puig i Cadafalch, a Montjuïc. / JOSEP GARCIA

2
Es llegeix en minuts
EFE / Barcelona

L'eurodiputat d'ERC i alcalde de Sant Vicenç dels Horts (Baix Llobregat),Oriol Junqueras, ha presentat avui unacandidatura de consens per a una direcció col·legiada i més horitzontal d'unaEsquerra que ofereixi un discurs ideològic "ampli", que arribi a la majoria de la societat.

Oriol Junqueras, historiador de professió, ha elegit com a escenari per presentar la seva llista a la direcció d'ERC les columnes de Josep Puig i Cadafalch, que simbolitzen lesquatre barresde lasenyera i que van ser restituïdes al febrer a la plaça Marquès de Foronda, ubicada entre les fonts de Montjuïc i el Museu Nacional d'Art de Catalunya.

La candidatura l'encapçalaJunqueras; la portaveu d'ERC al Parlament,Anna Simó, és la candidata a portaveu del partit; a la secretaria general hi optaMarta Rovira, que comptaria amb un secretari general adjunt, càrrec al qual concorreLluís Salvadó.

En un segon nivell hi ha els vicesecretaris generals: per a l'àrea Internacional i Relacions Institucionals es presentaJordi Solé; la responsable d'Acció Política seriaEster Capella; de Territori i Acció Interna se n'encarregariaEduard López; i es crea una nova vicesecretaria general de Comunicació i Estratègia que ocupariaOriol Amorós.

Agrupar diferents sectors

Amb aquesta candidatura, Junqueras ha aconseguit agrupar dirigents de diferents sectors, com és el cas deMarta Rovira, afí a l'actual president d'ERC,Joan Puigcercós; o del president de la federació de Barcelona d'Esquerra,Oriol Amorós, pròxim a l'expresident republicàJosep-Lluis Carod-Rovira.

Junqueras no s'ha pronunciat sobre un possible acostament a l'actual secretari general d'ERC,Joan Ridao, o a l'exsenador i també aspirant a dirigir el partitCarles Bonet, respecte als quals ha assegurat sentir"admiració i proximitat emocional".

El candidat a la presidència d'ERC se sent "coresponsable del passat i del futur", fa una crida a tots els militants que ho desitgin a unir-se al seu projecte i davant la possibilitat de confrontar-se amb una altra candidatura afirma:"Qualsevol que cregui que té una alternativa millor, endavant".

Oriol Junqueras ha subratllat que el seu objectiu és promoure una candidatura d'ampli consens per fer d'Esquerra una eina política amb la qual transformar la societat i aconseguir els seus objectius, entre els quals ha citat aconseguir laindependència de Catalunya i promoure l'estat del benestar i els valors republicans de llibertat, igualtat, transparència i esforç compartit, entre altres.

ERC seguirà sent assembleària

"Necessitem un discurs ideològic ampli que arribi a la majoria de la societat", s'ha limitat a assenyalarJunqueras, que ha assegurat, en un altre moment de la seva intervenció, queERC "és i pretén seguir sent assembleària", cosa que creu compatible amb "una direcció més col·legiada".

Notícies relacionades

El candidat a presidirERC tampoc ha volgut pronunciar-se sobre el vot del regidor d'Esquerra a Barcelona,Jordi Portabella, a favor del nou alcalde de la capital catalana,Xavier Trias.

Elcalendari polític d'ERC per als pròxims mesos preveu que el17 de setembre els militantselegeixin el seu president i secretari general i l'1 d'octubre es voti la resta de l'executiva i s'aprovi la ponència política.