PROTESTES CIUTADANES

El 15-M manté la popularitat però el seu futur genera dubtes

El moviment compta amb el suport dels joves i dels que tenen entre 45 i 59 anys

La meitat dels enquestats veuen difícil que les demandes dels indignats es consolidin

3
Es llegeix en minuts
ALBERT OLLÉS
BARCELONA

Gairebé un mes i mig després de la seva aparició, el moviment del 15-M conserva bona part de la popularitat, malgrat la deriva radical que es va viure amb motiu del setge al Parlament de Catalunya. No obstant, cada vegada són més els que desconfien de la possibilitat real que les protestes acabin concretant-se en la consecució de canvis que incideixin en un funcionament democràtic més obert i participatiu i, sobretot, en un fre a l'hegemonia neoliberal creixent i a les retallades socials, cosa que augmenta cada vegada més els dubtes sobre el futur dels

indignats.

Aquestes són dues de les principals conclusions de l'enquesta encarregada per EL PERIÓDICO al Gabinet d'Estudis Socials i d'Opinió Pública (GESOP), en què destaca que la gran majoria de les persones entrevistades (set de cada 10) asseguren que comparteixen les reivindicacions que van donar lloc a les acampades en places i altres espais públics.

DESALLOTJAMENT I SETGE / El sondeig telefònic, realitzat a 800 catalans, es va portar a terme entre el 19 i el 21 de juny, una vegada passades les eleccions municipals i autonòmiques del 22-M i el fallit intent dels Mossos d'Esquadra, el 27 de maig, de desallotjar la plaça de Catalunya, epicentre de la protesta a Barcelona. També s'havia viscut ja la manifestació a les portes del parc de la Ciutadella del 15 de juny. Una concentració que va desembocar en insults i agressions a diversos diputats mentre intentaven accedir al Parlament, i va obligar el president de la Generalitat, Artur Mas, i altres dirigents polítics a arribar a l'edifici en helicòpter per poder iniciar a temps la sessió plenària.

Conscients de tot això, el 69% dels enquestats asseguren que comparteixen molt o bastant les reivindicacions del moviment, davant del 27% que es posiciona en contra. Per edats, els menors de 30 anys són els que més simpatia expressen envers els indignats (78,5%), encara que estan a molt poca distància, només dos punts, de la franja d'edat que va dels 45 als 59 anys. En percentatges similars es mouen els sondejats amb un nivell formatiu mitjà i superior.

Les principals diferències de criteri són de base ideològica. Mentre que el 96% dels electors d'ICV-EUiA recolzen el 15-M, en els votants del PPC el seguiment es queda en el 47,3%. Entre aquests dos extrems, els seguidors de Solidaritat Catalana, ERC i el PSC també donen un reconeixement majoritari a les protestes (entre el 83% i el 76%), mentre que els de CiU es mostren més dividits (52% a favor i 47% en contra).

La vinculació dels indignats i les seves demandes amb el malestar general que viu el país genera un acord gairebé unànime. De fet, nou de cada 10 entrevistats defensen aquesta relació, sigui quin sigui el seu perfil sociològic o ideològic.

SENSE MAJORIES / Aquest panorama perd consistència quan la qüestió a dirimir és el futur del moviment. Aquí es produeix una divisió d'opinions entre els que creuen en la pervivència del 15-M (el 48%) i els que opinen el contrari (el 42%). En tot cas, ni una postura ni l'altra aconsegueixen ser majoritàries, cosa que evidencia els dubtes generalitzats sobre què passarà després de l'estiu.

Notícies relacionades

Per edats, els més optimistes sí que són majoria entre els menors de 60 anys, sobretot els més joves. Passa el mateix amb els que tenen un nivell formatiu mitjà i els residents en municipis de 10.000 a 100.000 habitants (les capitals de província, amb Barcelona al capdavant, i les principals ciutats metropolitanes). Els més grans de 60 anys, dipositaris de la coneguda com a veu de l'experiència, són els més pessimistes sobre el futur de les protestes.

ESQUERRA SOLIDÀRIA / També s'observen diferències clares entre els votants d'un partit polític o un altre. Les forces d'esquerra, amb ICV-EUiA al capdavant (67,9%), són les que més aposten per la continuïtat dels indignats, encara que en el cas dels electors del PSC el percentatge baixa ja fins al 53%. En el bàndol conservador, la majoria dels sondejats de CiU (54,9%) i el PPC (68,4%) són pessimistes sobre el futur del moviment. Per la seva part, els seguidors de Solidaritat Catalana es mostren dividits a l'hora de respondre aquesta pregunta.