Anar al contingut

AVANÇ DE L'ESTUDI GESOP PER A EL PERIÓDICO

Catalunya manté la confiança en Mas per sortir de la crisi

El president és l'únic líder polític que aconsegueix aprovar, i el PSC i ERC continuen caient

Rubalcaba dóna aire als socialistes, que a Catalunya guanyarien les eleccions generals

ALBERT OLLÉS

Els catalans mantenen la confiança en CiU i en Artur Mas per continuar portant el timó de la nau de la Generalitat en la lluita contra la crisi. I no només això, malgrat que la majoria desaprova la col·laboració exclusiva del PPC en la governabilitat del vaixell, els d'Alicia Sánchez-Camacho guanyen adeptes i eixamplen la quota de poder del front conservador. El PSC i ERC es continuen dessagnant a l'espera dels seus congressos de renovació i només ICV-EUiA aguanta el tipus en una esquerra indignada i a la deriva. Així, si Mas fes realitat l'amenaça que va llançar la setmana passada de convocar eleccions anticipades, en el cas hipotètic de no aconseguir aprovar els comptes, es donaria la paradoxal conclusió que els principals beneficiats serien els populars.

El Baròmetre d'estiu encarregat per EL PERIÓDICO al Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) i que es publicarà íntegrament al diari aquest dilluns, dibuixa, enmig d'un clima de malestar general, un panorama similar al que va sortir de les urnes el novembre passat. Traslladats els resultats a l'estimació de vot en una hipotètica cita electoral per decidir el president de la Generalitat, CiU tornaria a guanyar amb un percentatge un punt i mig per sota de l'aconseguit el 28 de novembre (del 38,2% al 36,7% dels vots) però amb opcions de sumar un diputat més (de 62 a 63). El PSC, que fa set mesos va obtenir el seu pitjor resultat des de la recuperació de la democràcia, continuaria baixant (17,5% i un representant menys), com ERC (6,5% i fins a dos parlamentaris per sota).

L'enquesta també analitza les perspectives electorals a Catalunya en les pròximes eleccions generals. En aquest cas, el PSC tornaria a guanyar, encara que només aconseguiria entre 17 i 18 diputats (ara en té 25). CiU guanyaria entre quatre i cinc escons respecte dels que té actualment, el PP passaria de vuit a 12, ERC en perdria dos dels tres que té i ICV-EUiA en sumaria un altre. La victòria dels socialistes catalans, sumits en una greu crisi, s'explicaria pel ganxo d'Alfredo Pérez Rubalcaba en el seu duel amb l'aspirant del PP, Mariano Rajoy. Sis de cada 10 entrevistats (58,9%) opten pel vicepresident i només el 19% pel líder popular, en el seu duel particular per ser el nou inquilí de la Moncloa.

0 Comentaris
cargando