SESSIÓ AL CONGRÉS

Els partits acorden impulsar la transparència i el control com demana el 15-M

El debat no ha estat exempt de veus crítiques que han defensat la feina dels parlamentaris, criticada pels indignats

3
Es llegeix en minuts

ElCongrés ha acordat per unanimitat instar elGovern a portar com més aviat millor a laCambra el promès projecte de llei d'informació pública,i els partits s'han compromès també a impulsar latransparència i elcontrol de les institucions, mesures reclamades pelmoviment 15-M.

La Cambra baixa promet, així mateix, tramitar amb la màxima celeritat la reforma de legislació sobre finançament de partits que es va prendre en consideració a l'abril i que reclamava, entre altres coses, la transparència en les donacions i la prohibició de les procedents de fundacions o associacions subvencionades amb diner públic.

La iniciativa ha sorgit d'ERC, i el seu portaveu,Joan Ridao, ha celebrat l'acord de tots els partits --que han consensuat el text final-- per haver escoltat alguna de les reclamacions del moviment 15-M, com la de demanar una democràcia més transparent i participativa.

Malgrat el consens, el debat no ha estat exempt de veus crítiques, i s'ha centrat en bona part en la defensa de la feina dels parlamentaris, tan criticada pels indignats i que els portaveus dels diferents grups han insistit a defensar. "Ara fa falta més política que mai, no hi ha res de dolent que el Parlament escolti aquest toc d'alerta crític", ha dit Ridao.

La llei d'accés a la informació pública

La iniciativa, ha recordat, demana a l'Executiu que remeti en l'actual període de sessions el projecte de llei d'accés a la informació pública que ha promès en diverses ocasions i que és "fonamental per donar transparència i publicitat i facilitar el control públic". El text consensuat compromet els partits a aprofitar la tramitació d'aquest projecte per "examinar les mesures que calguin per aprofundir en la democràcia i la participació política, a més de la transparència i el control de les institucions democràtiques".

També expressen la seva voluntat de tramitar "amb la màxima celeritat i diligència" la reforma de la llei de finançament de partits que ja es va prendre en consideració l'abril passat, també a iniciativa d'Esquerra, per prohibir donacions als partits procedents de fundacions o associacions que rebin fons públics i evitar així les donacions anònimes.

La democràcia representativa

Els més crítics en aquest debat han estat els portaveus delPNB i deCiU, que tot i recolzar la iniciativa han suggerit que s'aprova de cara a la galeria i per acostar-se a una ciutadania descontenta. Han valorat la feina parlamentària i han expressat els seus dubtes que hi hagi prou temps per aprovar l'esmentada llei d'informació pública en aquesta legislatura.

Així, el diputat del PNBAitor Estebanha dit que no està d'acord que el sistema democràtic sigui cada vegada més tancat o estigui mancat de transparència, s'ha definit com un "servidor públic" i ha lamentat que entre la classe política s'estigui acceptant que "hi ha coses de les quals avergonyir-se".

Mentrestant,Jordi Jané, de CiU, ha subratllat que desitjaria veure la mateixa unanimitat quan s'ha de defensar la democràcia representativa del Congrés i replicar, davant la crítica fàcil a la funció parlamentària, "que no té fonament", que els diputats treballen i tenen dedicació.

Ni classes ni castes

Notícies relacionades

En termes semblants s'ha expressat el diputat delPPJosé María Lasalle. "Els que formem part de l'hemicicle no som ni una classe ni una casta", sinó persones que han "assumit l'honor de representar els ciutadans del país, i hem de ser capaços de transmetre-ho exemplarment", ha subratllat Lasalle, que ha fet el Govern directament responsable del deteriorament institucional.

La socialistaVirtudes Monteserínha culpat directament els poders econòmics del deteriorament d'imatge que ara viuen els polítics. "Els poders democràtics, els mercats, les finances i les seves males pràctiques, allunyades al seu dia del control públic, han treballat contra nosaltres" i, en canvi, "han dirigit la seva atenció cap a nosaltres, que sí que retem comptes, mentre ells es passegen arrossegant derivats tòxics que han contaminat el sistema financer, el polític, el social i l'econòmic", ha assenyalat.