ENQUESTA DE GESOP SOBRE LES MUNICIPALS A LA CAPITAL CATALANA

Encara hi ha partit a BCN

El PP té la clau perquè Trias sigui alcalde amb majoria i la sociovergència és l'altra alternativa

CiU obté 14 regidors amb el 29% dels vots enfront dels 12 del PSC, que baixa fins al 23,5%

3
Es llegeix en minuts
Javier Belmonte

CiU obtindrà el 22-M 14 regidors amb el 29% dels vots (12 amb el 25,3% el 2007), enfront dels 12 regidors del PSC amb el 23,5% dels vots (14 amb el 29,7% fa quatre anys). Encara hi ha partit a Barcelona, segons un sondeig realitzat per a

EL PERIÓDICO pel Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP). L'enquesta dóna al PP 7 o 8 regidors i el 15,9% dels vots (7 i 15,5% el 2007); a ICV, 4 o 5 amb el 9,4% (4 i 9,3%), i a l'aliança formada al voltant d'ERC 2 o 3 regidors amb el 6% (4 i 8,8%). Ciutadans cau del 3,9% al 2,7% i no obté representació al consistori.

Un membre destacat del cercle més pròxim a Jordi Hereu tant a l'alcaldia com a l'equip electoral fa mesos que traça un símil futbolístic i repeteix que hi ha dues maneres de perdre el partit. Per 5-0 o per 1-0 al temps de descompte o a la pròrroga. Explica que la segona és més dolorosa en un primer moment, però a la llarga reconforta. Això és el que pot passar a Barcelona, segons l'enquesta d'aquest diari.

DE LA DIAGONAL FINS AQUÍ // Després de mesos, o potser un any -el que ha passat des de la per als socialistes fatídica consulta de la Diagonal-, vaticinant un 5-0 de Trias, ara som més a prop de l'1-0, i potser de l'empat a l'últim minut. CiU i PP sembla que han tocat sostre i el PSC remunta una mica respecte a enquestes

anteriors.

Tot està obert a falta d'una setmana, en què un error greu d'un dels dos principals candidats, o de tots dos, seria decisiu. Un visionari Trias va declarar a EL PERIÓDICO dos dies després del fiasco de la Diagonal: «Si no cometem cap disbarat guanyarem les eleccions d'aquí un any». I sentenciava: «Si CiU no guanya les municipals a Barcelona la culpa serà completament meva».

Un any després, Trias no ha comès cap error greu -i el PSC, sí. L'enquesta de GESOP va ser feta immediatament després de la gran ensopegada dels socialistes catalans al Congrés dels Diputats la setmana passada- però potser sí que està immers en una complicada situació al no rebutjar del tot que el PP pot ser el seu aliat per aconseguir una alcaldia amb majoria.

L'ALLARGADA OMBRA DEL PP // Amb els resultats de l'enquesta de GESOP a la mà, només hi ha dues opcions per a l'alcaldia de Barcelona. O la socio­vergència -que implicaria buscar un destí honrós a Hereu- o un govern municipal format per CiU i PP en què tindria un paper destacat el mateix Alberto Fernández Díaz radicalitzat del debat de TV-3 i BTV de divendres passat.

Trias no descarta el pacte amb el PP -excepte en temes de seguretat, va precisar divendres- i això sembla que li vagi restant sufragis durant la campanya i davant l'inici d'una setmana que serà decisiva. I si no n'hi resten, els socialistes sí que van recollint els vots de la por al PP. No és estrany, doncs, que durant l'última setmana de campanya l'estratègia socialista -la d'Hereu, millor- anirà per aquest camí.

Per tant, o sociovergència o pacte entre nacionalistes i populars, com en l'amenaça que en forma de fotografia de Trias i Aznar va esmentar Hereu al debat a cinc de divendres. La segona opció provocaria tensions a la cúpula de Convergència i encara més entre les seves bases. Sobretot, si la torna de l'operació és donar l'alcaldia de Badalona -on PSC i PP empaten segons les enquestes- a un personatge tan peculiar com el popular Xavier García Albiol.

MALA ÈPOCA PER ALS PETITS // Vist el panorama, corren mals temps per a les formacions més petites a l'Ajuntament de Barcelona. L'aliança una mica contra natura forjada al voltant del fins ara decisiu -tant al govern, primer, com a l'oposició, després- Jordi Portabella hi pintarà més aviat poc perquè no sumarà ni amb CiU ni amb el PSC, a part de les molt històricament deteriorades relacions entre el líder dels republicans a Barcelona i l'actual alcalde. I menys encara hi pintaria

ICV-EUiA, ja que la seva única aliança natural, amb els socialistes, no serviria de res.

POPULAR PORTABELLA // Amb tot, a Portabella sempre li quedarà un consol. En la seva particular guerra amb els ecosocialistes, que ja ve des dels temps d'Imma Mayol, sempre podrà presumir que, després

d'Hereu i Trias és el candidat més conegut (saben qui és el 89,6% dels consultats), mentre només el 53% dels enquestats coneixen el líder d'ICV. En valoració empaten amb una nota de 4,8.

Notícies relacionades

Videocomentari d'aquesta informació a

http://epreader.elperiodico.cat