DEU ANYS SENSE SERVEI MILITAR OBLIGATORI

Duran Lleida reivindica la paternitat del final de la mili en el pacte del Majestic

El secretari general de CiU considera l'acord com "el millor que s'ha fet mai per a Catalunya"

1
Es llegeix en minuts
EFE / Barcelona

El secretari general de CiU, Josep Antoni Duran Lleida, ha reivindicat la paternitat de la supressió del servei militar obligatori, que ha emmarcat en els acords amb el PP en el denominat Pacte del Majestic, del 1996, que ha estat "el millor acord que mai s'ha fet per a Catalunya".

En un apunt en el seu bloc, Duran s'ha sumat a la celebració del desè aniversari de la supressió de la mili, però ha lamentat que molts mitjans hagin "ignorat" el paper que CiU va tenir en aquesta decisió. "Si bé és cert que el PP va suprimir la mili quan ja no tenia necessitat del nostre suport parlamentari, encara ho és més que l'acord de supressió --que, òbviament no podia portar-se a terme d'un dia per l'altre-- es va prendre l'any 1996 en el conegut pacte del Majestic, tantes vegades maleït per alguns sectors polítics, fins i tot al si de CiU", ha argumentat Duran.

Duran ha afegit: "Recordo que el PP no volia fer-lo, i que el PSOE --que aquests dies també s'apunta a la commemoració-- va criticar durament la mesura a través de qui llavors acabava de ser president del Govern, Felipe González, que va arribar a dir, fins i tot, una cosa semblant que amb la supressió de la mili desapareixia l'únic element vertebrador d'Espanya".

Notícies relacionades

En aquest punt, Duran ha emmarcat la supressió de la mili en els acords del Pacte del Majestic, els "continguts del qual segueixen constituint el millor acord que mai s'ha fet per a Catalunya gràcies a la força decisiva de CiU". "El pacte del Majestic va ser el millor pacte que es va fer per Catalunya. Segurament sobraven alguns aspectes formals, com el mateix sopar a l'hotel", ha afegit.

Duran ha recordat que en el pacte del 1996 "el PP no només es veia obligat a suprimir el servei militar, sinó també els governadors civils, i a utilitzar, per primera i única vegada en la història, l'article 150.2 de la Constitució per transferir a la Generalitat una competència estatal com era la vigilància del trànsit en carreteres i autopistes per part de la Guàrdia Civil i substituir-la per la policia de Catalunya".