enquesta del gesop per a El periódico

Trias voreja la majoria absoluta contra Hereu i gairebé empata contra Tura

Els socialistes aconsegueixen només nou regidors si l'actual alcalde de Barcelona repeteix de candidat

L'exconsellera fidelitza el vot del PSC i obté un resultat millor a costa d'Iniciativa i Esquerra

5
Es llegeix en minuts
CARLES COLS
BARCELONA

Xavier Trias podria guanyar avui les eleccions municipals de Barcelona de dues maneres radicalment diferents. Si el seu rival és Jordi Hereu, el cap de llista de CiU té a l'abast de la mà doblar en nombre de regidors els socialistes. Es quedaria a un pas i mig de la majoria absoluta (21, en el cas de l'Ajuntament de Barcelona). L'enquesta del Gabinet d'Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO sobre les eleccions municipals del 22 de maig pronostica que, amb l'actual alcalde com a rival, Trias pot obtenir una representació en el consistori inèdita en la història municipal de CiU: 18 o 19 regidors. El seu sostre fins ara eren els 17 representants que Josep Maria Cullell va aconseguir el 1987. Hereu passaria així a l'oposició amb un reduït equip de solament nou regidors. Però amb Montserrat Tura com a adversària, les eleccions serien molt diferents per a Trias. L'exconsellera, revela el sondeig, amenaça seriosament la victòria que el dirigent convergent ja assaboreix des de fa uns quants mesos. Quinze regidors nacionalistes contra 13 de socialistes. Gairebé un empat.

Divendres passat, el PSC va posar en marxa la campanya de les seves primàries de Barcelona. El pròxim 19 de febrer, 12.000 militants i simpatitzants socialistes residents a la capital catalana decidiran qui ha d'encapçalar la candidatura del partit. Quan falten tres mesos per a les eleccions, sigui qui sigui el candidat, Trias guanya des de tots els punts de vista (vot directe, preferència com a alcalde i estimació de vot), però amb importants diferències, en funció de si el rival és Hereu o Tura. Diferències prou significatives per condicionar fins i tot el tipus d'acords postelectorals a què pot arribar CiU després del 22-M.

ALIANÇA IMPRESCINDIBLE / L'hemicicle municipal que l'enquesta dibuixa amb Hereu com a cap de llista del PSC obre a Trias un ventall de còmodes pactes per garantir-se quatre anys de mandat tranquil. La geometria variable que José Luis Rodríguez Zapatero practica al Congrés per tirar endavant les seves iniciatives polítiques i que Artur Mas sembla que està a punt d'adoptar al Parlament no és aconsellable -diu l'experiència- en la política municipal. Tenir ben amarrada una majoria absoluta és gairebé una obligació per a un alcalde com el de Barcelona si vol evitar que el mandat sigui com travessar una bardissa. Amb 18 o 19 regidors, Trias pot segellar un acord amb els set regidors que l'enquesta assigna al PP o amb els tres que li atorga a Esquerra, i fins i tot amb els nou que prediu per al mateix PSC. Només Iniciativa, per incompatibilitat manifesta, cauria de la llista de possibles parelles de CiU en un futur Govern municipal encapçalat per Trias.

En el cas que Tura fos la candidata del PSC, Trias es podria veure atrapat en un carreró sense sortida en què al final del camí només l'esperaria el PP, l'opció que, en principi, atemoreix més els convergents, ja que intueixen que els conservadors pretendran negociar en paral·lel la sort de Barcelona i la de Badalona, on Xavier García Albiol aspira a ser alcalde gràcies al seu discurs xenòfob. Amb Tura com a alcaldable, Trias no en tindria prou amb els vots que obtindria ERC per poder ser alcalde. I un hipotètic pacte amb el PSC sembla, d'entrada, un cub de Rubik: molt difícil perquè el punt de partida és gairebé l'empat.

Els duels Trias contra Hereu i Trias contra Tura reflecteixen -subratlla l'enquesta- com són de personalistes en realitat unes eleccions municipals a Barcelona. Hereu té, ara per ara, una intenció directa de vot del 14,8%. Tura, que defensa les mateixes sigles, remunta aquest percentatge fins al 23,8%. No solament això, la simple presència de l'exconsellera com a hipotètica candidata també repercuteix en la fidelitat de vot de la resta dels seus rivals, fins al punt que Trias té un vot directe del 33% si el seu contrincant és l'actual alcalde i del 27,3% si finalment s'enfronta a l'extitular d'Interior i Justícia.

Es repeteix una equació idèntica quan es fa una estimació de vot. Amb Hereu com a cap de llista, els socialistes s'estancarien en el 18,5% dels vots i Trias trencaria el sostre convergent amb el 38% de les paperetes. No obstant, amb Tura com a alcaldable, el PSC escala fins al 27% dels vots estimats i CiU recula fins al 32%.

TRANSVASAMENT DE VOTS / Les millors expectatives que té el PSC amb Tura no se sustenten tan sols (és evident, vistes les xifres) amb el retrocés de CiU. L'exconsellera edifica els seus possibles resultats electorals sobre els fonaments dels que fins avui han estat els aliats naturals del PSC a l'Ajuntament de Barcelona: Esquerra i, sobretot, ICV-EUiA. El cas de la coalició ecosocialista és paradigmàtic. Amb Hereu com a alcaldable, la fidelitat de vot amb què Ricard Gomà encara la cita del 22-M és del 54,2%. Amb Tura com a cap de llista del PSC, els ecosocialista veuen minvar la fidelitat fins al 37,5%.

Notícies relacionades

El transvasament de vots amb l'exconsellera en la carrera electoral és més fluid que amb Hereu com a competidor. De fet, només el PP sembla impermeable al resultat de les primàries del PSC i, passi el que passi, es queda clavat en els set regidors que ja va obtenir el 2007. Esquerra i Iniciativa són l'anvers de la moneda. Amb Hereu com a cap de llista dels socialistes, tenen opcions de conservar els quatre regidors de les últimes eleccions municipals. Amb Tura, l'enquesta preveu que redueixin la seva representació a tres regidors.

Resum. Els 12.000 militants i simpatitzants que el PSC té censats a Barcelona decidiran el dia 19 de febrer quin tipus d'esprint electoral els espera als ciutadans d'aquí a la cita que tindrà lloc el dia 22 de maig.