radiografia de les opinions

BCN s'inclina per un alcalde de CiU malgrat les primàries

Els simpatitzants d'Esquerra decanten la balança de l'alcaldable preferit

Dos de cada tres votants del PSC aposten per situar Tura al capdavant de la llista

2
Es llegeix en minuts
C. C.
BARCELONA

El sistema electoral espanyol no obre la porta -al contrari que, per exemple, el francès- a les segones voltes en què s'enfronten els dos únics candidats amb opcions reals de governar. Les enquestes, sí. El sondeig del GESOP per a EL PERIÓDICO planteja precisament aquesta qüestió als enquestats amb independència de si el 22-M acabaran per votar un dels anomenats grups minoritaris. ¿A qui preferiria com a alcalde? ¿A Xavier Trias o a Jordi Hereu? ¿A Xavier Trias o a Montserrat Tura? Guanya en els dos casos el candidat de CiU, però amb notables diferències. L'actual alcalde cedeix un avantatge de 26 punts a Trias. L'exconsellera, només 11.

Una de les claus d'aquestadiferència són els simpatitzants d'Esquerra. En un cara a cara contra Hereu, Trias té el suport majoritari dels votants de CiU (per descomptat), però també del PP i d'Esquerra. A Hereu només el prefereixen com a alcalde els socialistes i els ecosocialistes. En canvi, si el duel enfronta el candidat de la federació contra l'exconsellera, l'esquerra es cohesiona al voltant de la figura d'aquesta última. En aquesta hipòtesi, fins i tot la fidelitat dels votants convergents retrocedeix lleugerament set punts.

CIUTAT D'ESQUERRES / En aquest sentit, resulten reveladores altres de les qüestions que planteja l'enquesta. Intenta dilucidar en quin color de l'espectre polític se situen els barcelonins. El centre de gravetat és el PSC. El 16% dels enquestats consideren que aquest és el partit més pròxim a les seves idees. El PP és la segona força amb més fidelitat (8,5%), i després empaten en sintonia CiU i Iniciativa (7,4%). Això, evidentment, no és un resultat electoral. És només el retrat d'una ciutat que sociològicament es declara d'esquerres i que està a les portes de tenir el seu primer alcalde de dretes.

Notícies relacionades

Una altra mirada que ofereix el sondeig en ple procés de primàries socialistes és qui seria el candidat del PSC si el procés no estigués restringit únicament a militants i simpatitzants amb carnet que acredita aquesta condició. El 52,5% dels vots d'aquestes suposades primàries obertes a tots els ciutadans de Bareclona serien per a Tura. Hereu s'emportaria el 23% de les paperetes. En el cas que només poguessin participar en aquesta mena de primàries els ciutadans que el 2007 van votar pel PSC, el 60,4% es decantaria per l'exconsellera, i el 29,7%, per l'actual alcalde.

Simptomàticament, només els votants del PP expressen indiferència per qui serà el cap de llista dels socialistes en les eleccions municipals del 22-M. En la resta dels casos, Tura sempre avantatja Hereu, però d'una manera especial entre els que fa quatre anys van votar Esquerra. Si d'ells depengués, l'extitular d'Interior i de Justícia seria la candidata socialista per una diferència de set contra un. De forma menys extrema, però igualment significativa, també entre els votants d'Iniciativa la preferència és clara. De cada quatre enquestats, tres preferirien que el PSC tingués com a cap de llista Tura.