Eleccions 2010

Montilla renunciarà a liderar el PSC després de pilotar-ne la transició

El primer secretari deixarà el càrrec en un congrés després de les municipals

Ofereix al futur Govern de Mas la seva col·laboració per sortir de la crisi

3
Es llegeix en minuts
NEUS TOMÀS
BARCELONA

José Montilla, després d'obtenir 28 diputats, el pitjor resultat del PSC en tota la seva història, renuncia a seguir liderant el partit. Se'n va, però encara no. Ell i el seu reduït equip, el mateix que controla el PSC des de fa 16 anys, es quedarà a gestionar el procés de les eleccions municipals, previstes per al maig. Després se celebrarà un congrés extraordinari en què es farà efectiva una renovació que tindrà un abast, en aquests moments, que ningú s'atreveix a avançar.

«Hem perdut les eleccions però les nostres conviccions no han estat derrotades», va afirmar Montilla envoltat, entre altres, per Celestino Corbacho, Montserrat Tura, Carme Chacón, José Zaragoza i Miquel Iceta. No hi era (tampoc se sap si se l'esperava) Antoni Castells.

El candidat socialista va subratllar que el PSC haurà d'impulsar «canvis intensos». «Lluny de nostàlgies i inèrcies», va afegir en clau interna.

La direcció socialista ja fa dies que tenia clar que el PSC perdia les eleccions. El dubte era si aconseguirien evitar la majoria absoluta de CiU o si la victòria d'Artur Mas seria una passejada triomfal. Confiaven que una bona participació els ajudaria. Però ni així. Al final es va complir la llei de Murphy. El viceprimer secretari i portaveu, Miquel Iceta, va comparèixer únicament cinc minuts després que es tanquessin els col·legis electorals per admetre la derrota. Després que un individu amb evidents símptomes d'embriaguesa li llancés un ou, el portaveu va assumir que en el resultat hi han influït els «errors propis».

L'AVÍS / Destacats alcaldes havien comunicat setmanes enrere al nucli dur del partit que, passés el que passés a les autonòmiques, no estaven disposats a tolerar una batalla interna a només uns mesos de les municipals. Però, és clar, això era abans de conèixer la magnitud de la debacle. Capítol a part és la ciutat de Barcelona. Jordi Hereu va escoltar ahir atentament el discurs de Montilla, mentre que un integrant del seu equip comentava que aquest resultat permet blindar l'actual alcalde barceloní en el pols que manté amb la direcció.

TRUCADA AL MAJESTIC / L'encara president no va aclarir si la seva intenció és exercir com a cap de l'oposició al Parlament fins després del congrés del partit o si optarà per una altra alternativa. Es va limitar a proclamar que actuarà pensant en els votants i militants socialistes i que ho farà «al lloc que correspongui». Ahir ja es va sentir, en privat, algun dirigent reclamar celeritat en les decisions amb l'argument que no es pot mantenir el partit en la incertesa. De totes maneres, el nucli dur del PSC no es vol precipitar. «Es farà tot de forma ordenada», va explicar a aquest diari un dels responsables de pilotar la transició fins al congrés que, inicialment, no s'havia de celebrar fins d'aquí dos anys.

Notícies relacionades

Abans de comparèixer davant la premsa i els pocs militants que es van acostar a la seu socialista, Montilla va trucar a Artur Mas per felicitar-lo. Després, el candidat del PSC va explicar que el seu partit, en coherència amb el que ha defensat en la campanya, col·laborarà amb el nou Govern per intentar trobar una sortida a la crisi. ¿Fins a quin punt donarà un cop de mà el PSC? De moment és una incògnita. Dependrà també de com gestioni CiU la victòria.

Montilla ha fet història dues vegades. La primera quan va aconseguir ser el primer president de la Generalitat nascut fora de Catalunya. La segona, ahir a la nit, quan va fer bons els 33 escons que Joan Reventós va guanyar el 1980.