CARA A CARA ENTRE ELS ASPIRANTS AMB MÉS OPCIONS

Montilla segueix lluny de Mas en el cara a cara però escurça distàncies

El 56,4% dels catalans prefereixen el candidat convergent com a president

2
Es llegeix en minuts
JOSEP M. BERENGUERAS / Barcelona

S'acosta el dia clau, el 28-N, i els dos màxims aspirants a la presidència de la Generalitat, José Montilla (PSC) i Artur Mas (CiU), comencen a cremar els seus últims cartutxos. El candidat socialista va començar la batalla preelectoral al setembre molt lluny de l'aspirant convergent, però dos mesos després, Montilla ha aconseguit escurçar distàncies en un hipotètic duel directe amb Mas. El baròmetre del GESOP dóna un ampli avantatge al líder de CiU en el cara a cara (el 56,4% dels ciutadans el prefereixen com a futur president, per sobre del 32,1% que es decanta pel candidat socialista), però Montilla ha rebaixat la distància entre tots dos en gairebé quatre punts en 60 dies.

CiU va començar ja fa mesos l'assalt a la presidència de la Generalitat, cosa que li ha permès anar ampliant la seva distància en un hipotètic duel directe amb el PSC des del març del 2009, quan els dos partits estaven pràcticament empatats en preferència de victòria. Des d'aleshores, Mas ha aconseguit sumar adeptes sondeig rere sondeig. Al març, els separaven tot just 10 punts percentuals a favor del convergent, però al setembre la distància va arribar fins als 28,1 punts. Ara, amb les eleccions a 13 dies, Montilla s'ha situat a 24,3 punts.

¿QUI SERÀ EL GUANYADOR? / Tot i aquest avanç de l'aspirant del PSC, no tot són bones notícies per als socialistes en l'enfrontament directe entre els dos candidats. Segons l'últim sondeig, només els que van votar ICV-EUiA (77,8%) i el PSC (61,3%) en les eleccions del 2006 preferirien ara Montilla com a president de la Generalitat, mentre que sis de cada 10 persones que van donar el seu vot a ERC es decantarien per Mas.

Notícies relacionades

Més enllà de les preferències, a la pregunta de qui creu que guanyarà les eleccions, els ciutadans continuen optant per l'opció de la federació nacionalista amb claredat: el 75,1% dels electors opinen que el guanyador dels comicis del 28-N serà Mas, sis punts per sobre del sondeig de fa dos mesos. El 13,4% dels catalans donen com a futur guanyador Montilla, dues dècimes menys que al mes de setembre.

Per record de vot, la majoria de votants de totes les forces polítiques donen com a guanyador de les pròximes eleccions el candidat convergent. El 88,5% dels que van votar CiU en les eleccions de l'any 2006 opinen que Mas guanyarà, i fins i tot set de cada 10 votants del PSC fa quatre anys asseguren que Mas serà el nou president.