MÍTING AL PIRINEU

Puigcercós denuncia el greuge fiscal català: "A Andalusia no paga ni Déu"

Esquerra fa una crida a combatre l'independentisme radical "que busca traïdors"

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO / La Seu d'Urgell

El candidat d'ERC, Joan Puigcercós, ha agitat avui la bandera del greuge fiscal que pateix Catalunya. Sense complexos, no ha dubtat a fer comparacions entre comunitats autònomes, i fins i tot ha assegurat que hi ha territoris que no paguen impostos. "El règim tributari espanyol està instal·lat a Catalunya, amb inspeccions cada setmana. Mentre que Madrid és una festa fiscal i a Andalusia no paga ni Déu", ha proclamat el líder republicà, que ha intentat convèncer els empresaris de les oportunitats que tindrien en una Catalunya independent.

Amb el Pirineu com a marc, a la Seu d'Urgell, Puigcercós ha afirmat que Espanya només vol que els catalans "treballin i paguin". "El pitjor enemic de la classe treballadora és a Madrid, i són els impostos abusius que ha de pagar Catalunya", ha afegit. Aquesta reflexió coincideix amb la visita del president del Govern, José Luis Rodríguez Zapatero, a Catalunya per a recolzar el candidat socialista, José Montilla.

Per aquest motiu, el dirigent independentista ha volgut enviar un missatge als votants del PSC: "No vindrà l'esquerra de Madrid a resoldre els problemes de Catalunya. Els hem de resoldre nosaltres mateixos". En aquest sentit, Puigcercós ha donat la benvinguda a Catalunya a Zapatero, però immediatament ha subratllat que la seva presència "no arreglarà res", sinó que "complicarà les coses".

El candidat republicà ha reconegut que la independència encara no està "aquí mateix", però que, quan arribi, els empresaris es veuran beneficiats, al contrari del que moltes veus sostenen. "La Catalunya independent generarà més oportunitats i tindrà un sistema econòmic més positiu per a ells", ha explicat.

Catalunya cohesionada

Notícies relacionades

Puigcercós s'ha atribuït com una fita d'ERC després de set anys al Govern haver aconseguit una Catalunya cohesionada socialment. I ha remarcat que això suposa una derrota per al PP, però també per a algunes opcions independentistes noves. "És la derrota d'aquest nacionalisme infantil i radical que busca traïdors o considera que hi ha gent poc catalana al país", ha assenyalat.

En el seu atac del dia al PPC, amb qui Esquerra es juga la condició de tercera força política, Puigcercós ha rebatejat la candidata dels populars com a "Alicia Vidal-Quadras". Per evitar que els conservadors els passin al davant, el líder republicà ha animat els seus a tirar endavant "la batalla del cafè", és a dir, a convèncer un per un els votants progressistes que es poden decantar per l'abstenció el 28-N.