LA PRECAMPANYA ELECTORAL

El PP català recorre davant el Constitucional la llei del cine i el Codi de Consum

Els conservadors reivindiquen el dret "a utilitzar el castellà amb llibertat"

1
Es llegeix en minuts
JOSE RICO

Un nou conflicte lingüístic s'acosta sobre Catalunya. El PP presentarà aquesta setmana un recurs davant el Tribunal Constitucional (TC) contra la llei catalana del cine i el Codi de Consum, ja que les dues normes vulneren el dret "a utilitzar el castellà amb llibertat". L'anunci arriba després que l'alt tribunal hagi admès a tràmit la impugnació del Defensor del Poble contra la llei d'acollida, també per la preferència que atorga al català en la integració dels immigrants.

Després de dos mesos estudiant la viabilitat del recurs, la presidenta i candidata del PPC, Alicia Sánchez-Camacho, ha assegurat que la decisió del seu partit és "l'única possible davant la irresponsable actitud del tripartit" a l'hora d'aprovar lleis al marge de la Constitució, i ha afegit que, si el PP és decisiu després de les eleccions del 28-N, en la pròxima legislatura farà "les reformes i modificacions necessàries perquè les dues lleis deixin d'estar en vigor".

Quotes mínimes de doblatge

El recurs contra la llei del cine es basa en els apartats que estableixen quotes mínimes de doblatge al català, i reclama la supressió de les sancions econòmiques vinculades a no retolar en català. "Hi ha moltes formes d'incentivar la llengua, però no a través de quotes i sancions", ha advertit. Un altre partit, Ciutadans, va anunciar el dilluns que portarà la normativa al Defensor del Poble per exigir-li que la recorri davant el TC.

Pel que fa al Codi de Consum, els conservadors s'hi oposen perquè estableix multes de fins a 10.000 euros per a aquells comerciants que no retolin en català, una quantitat més elevada de les sancions que fixava l'anterior normativa.

Debats electorals

Notícies relacionades

D'altra banda, Camacho ha proposat a tots els partits catalans que un dels debats entre els sis candidats a la presidència de la Generalitat sigui en castellà. La dirigent popular ha qualificat de "gravíssima ofensa" les paraules del secretari general adjunt de CDC, Felip Puig, que va qualificar d'"insultant" per a l'electorat que se celebrés en castellà un cara a cara entre els líders de CiU i el PSC, Artur Mas i José Montilla.

"Amb CiU correm el perill d'una espècie de totalitarisme lingüístic. No podem passar de la Catalunya de la sanció lingüística a la Catalunya de la vulneració i persecució dels drets", ha afegit.