L'ARTICLE

Article de Montilla: Canvi de mil·lenni des del fòrum Tribuna Barcelona

2
Es llegeix en minuts
José Montilla
José Montilla

Expresident de la Generalitat de Catalunya.

ver +

Hi ha una opinió pràcticament unànime, a la societat catalana, que Tribuna Barcelona s'ha consolidat en un dels espais de trobada i de diàleg de més rellevància i prestigi a Catalunya i al conjunt d'Espanya. Quinze anys de presència fidel i constant, donen el gruix i la consistència necessaris a aquesta fama ben gua-nyada.

La mirada de Tribuna Barcelona, amb un ull posat a l'esdevenir més contemporani i l'altre en la identificació dels protagonistes més destacats, competents o rellevants de cada moment i de cada fet, ha fet possible que les seves sessions esdevinguessin una acte social de presència inqüestionable en l'agenda de la ciutat. Cada intervenció ha estat un petit esdeveniment, una oportunitat per preveure, reflexionar, anunciar, criticar i analitzar els grans corrents de fons del món d'avui o l'esdeveniment local més rellevant.

Tribuna ho ha sabut presentar des de punts de vista indiscutiblement plurals i interdisciplinaris. Cercant els testimonis que podien aportar perspectives interessants i innovadores sobre qualsevol fet transcendent en la nostra societat, Tribuna Barcelona ha enriquit el debat públic propiciant una visió àmplia, plural i sovint polièdrica del nostre país i del món.

La nostra és una societat que no vol quedar-se al marge de la comprensió i dels efectes dels canvis accelerats que es van produint arreu i que, tot i vivint en un món global, també ens afecten i afectaran a escala local. Només des del diàleg col·lectiu sabrem interpretar els aspectes clau que aniran definint el futur i a la vegada retrobar-nos com a comunitat i prendre compromís sobre tot allò que ens afecta. Per a una societat que cerca en aquests valors compartits les fites que orientin el camí per avançar, disposar d'espais d'àgora i reflexió com Tribuna Barcelona és imprescindible per cultivar la nostra virtut cívica.

Notícies relacionades

Probablement Tribuna Bar- celona no hauria assolit el reconeixement que ha atresorat aquests quinze anys ni podria mostrar la fidelitat dels seus socis si no hagués tingut la cura que hem assenyalat en la selecció dels seus ponents. Però tampoc no s'entendria sense la síntesi lúcida i punyent servida després de cada sessió pels qui n'han estat presidents, Juan José Lopez Burniol i Antoni Serra Ramoneda. També ha estat proverbial el rol d'estímul i coordinació desenvolupat per Josep Maria Sanclimens. Crec que cal assenyalar, igualment, l'encert i la visió d'El PERIÓDICO i el seu grup editor que, des del primer dia, han facilitat, des de les pàgines del diari, estendre i compartir amb un públic molt més ampli tot el que es deia a la tribuna.

Tribuna Barcelona ha ajudat a veure i entendre la complexitat del canvi de mil·lenni. Tant de bo que continuï molts anys més, oferint-nos debat i reflexió al voltant dels grans temes locals, nacionals, "federals", continentals i globals en els quals la societat catalana vol participar.