conseqüències polítiques del saqueig d'una institució

El tripartit portarà al Parlament els gestors i auditors del Palau

L'actual director de l'Orfeó serà una peça clau de la comissió d'investigació

Els grups volen conèixer primer l'estat dels comptes de la fundació

Joan Llinares.

Joan Llinares.

2
Es llegeix en minuts
JOSE RICO
BARCELONA

Per evitar que la comissió d'investigació delcas Palausembli una caça de bruixes contra CiU, el tripartit està sincronitzant la seva estratègia a fi de realçar el rigor dels seus treballs. Amb aquest objectiu, els socis del tripartit volen donar presència a les compareixences tècniques, aquelles que poden aportar la documentació més precisa sobre l'abast del saqueig de l'Orfeó Català, les entrades i sortides de diners ordenades per Fèlix Millet i l'estat actual dels comptes de la institució. Així, el tripartit té previst citar al Parlament els nous gestors del Palau de la Música i els interventors que van realitzar les auditories. Una peça clau en aquest sentit serà la de l'actual director general de la fundació, Joan Llinares.

La seva compareixença està assegurada i el tripartit es planteja, fins i tot, que sigui la primera. D'aquesta manera, Llinares oferiria una visió general de la situació financera del Palau que serviria com a guia per orientar les indagacions polítiques de la comissió. Però, a més de les seves explicacions, els grups podrien obtenir d'ell material molt valuós sobre les investigacions realitzades des que es van destapar les corrupteles de Millet i Jordi Montull. Al ser l'actual gestor de l'Orfeó, Llinares és la persona que disposa de més documentació sobre els fronts que investiga la justícia.

Tot i que l'ordre de compareixences encara no està tancat, i no s'aprovarà fins dimarts que ve, es dóna per fet que el tripartit ha inclòs a la seva llista representants de la Intervenció General de la Generalitat i responsables del departament d'Economia que van auditar els comptes del Palau. I com que també pensen citar Millet i Montull, Esquerra proposarà que tot el contingut transcrit de les intervencions sigui posteriorment remès al jutjat instructor de la causa per si pot servir com a element probatori. En el cas dels dos exresponsables de la fundació, falta per veure primer si declararan o guardaran silenci.

Notícies relacionades

LLISTA SENSE FELIP PUIG / La intervenció dels polítics en la comissió es reserva, doncs, per a la segona part. El tripartit no inclourà, per exemple, el número dos de CDC i últim conseller de Política Territorial de Jordi Pujol, Felip Puig, en la primera tanda de compareixents, en què molts dels noms coincidiran amb els que sol·licitarà el PPC. El mateix Puig va dir «desitjar» que se'l convoqui per aclarir les coses.

Per la seva banda, el líder de CiU, Artur Mas, va tornar ahir a la càrrega contra el tripartit per no haver acceptat ampliar la comissió d'investigació alcas Pretòria.«Se'ls veu el llautó», va assegurar. El seu grup va prometre votar a favor de totes les compareixences que proposi el tripartit, conscient que no pot vetar ni forçar-ne cap per si mateix.