LLUITA ANTITERRORISTA

El cap militar d'ETA va ser qui va disparar a dos guàrdies civils a Capbreton

L'ADN confirma que Mikel Karrera va participar en l'atemptat que va acabar amb la vida dels dos agents el 2007

1
Es llegeix en minuts
MAYKA NAVARRO

Mikel Karrera Sarobe, àliesAta, detingut dijous passat a Baiona, va participar en el tiroteig que va acabar amb la vida de dos guàrdies civils espanyols en un atemptat a Capbreton (sud-oest francès), l'1 de desembre del 2007, segons han confirmat avui fonts de la lluita antiterrorista.

Una anàlisi d'ADN ha permès confirmar que Ata, fins ara cap militar d'ETA, va participar en l'atemptat a Capbreton. Així, el seu ADN estava al vehicle en què els terroristes van fugir després de matar els dos guàrdies civils, Fernando Trapero i Raúl Centeno, segons han apuntat fonts judicials franceses.

El ministre de l'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba, ha assegurat avui que tots els que van intervenir en l'atemptat "ja són a la presó". Així ho ha assegurat a la base aèria de Torrejón de Ardoz (Madrid) abans de marxar cap a Varsòvia (Polònia), on demà participarà en una conferència organitzada per l'Agència Europea per a la cooperació operativa a les fronteres exteriors (FRONTEX) amb motiu del Dia Europeu dels Guàrdies de Fronteres.

"La policia francesa ens acaba de confirmar que una mostra genètica recollida durant la investigació dels assassinats de Capbreton coincideix amb l'ADN de Mikel Karrera i, per tant, podem dir que va ser a Capbreton, i ara falta saber exactament quin paper va tenir cadascú en aquell horrible assassinat", ha afegit el titular d'Interior.

La detenció d'Ata, dijous passat, va ser qualificada pel ministre com més important que la de Txeroki. En el moment del seu arrest, el cap militar d'ETA estava acompanyat del seu lloctinent, Arkaitz Agirregabiria, l'home que l'hauria substituït a la cúpula i que està acusat de participar en l'atemptat que va acabar amb la vida d'un policia francès a prop de París.

Notícies relacionades

Procés a París

La fiscalia de París ha obert avui un procés d'instrucció en què acusa Ata i Agirregabiria d'associació de malfactors, tinença il·lícita d'armes, extorsió i falsificació de documents, entre altres. Els dos màxims responsables d'ETA així com dos terroristes detinguts més amb ells dijous hauran de comparèixer al llarg de la jornada d'avui davant la justícia francesa, segons han avançat fonts judicials.