tracte de favor

El jutge explica que Planells va treballar per a la màfia russa

1
Es llegeix en minuts
MARGARITA BATALLAS
MADRID

L’exsubdelegat del Govern a Catalunya Eduard Planells va concedir un «tracte de favor» als dirigents de la màfia russa que van ser detinguts el 2007. Aquesta és la conclusió del jutge de l’Audiència Nacional Fernando Andreu que ahir va remetre el cas als jutjats de Barcelona perquè l’investiguin pels delictes de suborn, prevaricació, tràfic d’influències o de falsedat. Planells, segons el jutge, va permetre «la regularització il·lícita» d’integrants de la poderosa xarxa mafiosa que dirigia Zackhar Kalashov.

Notícies relacionades

Andreu explica, en la resolució, que Planells va donar «un tracte arbitrari i injustificat» a membres de la xarxa, ja que va alliçonar «funcionaris subordinats seus perquè tramitessin favorablement» els expedients de Michas Tetruashvili, un dels dirigents de la trama mafiosa. El magistrat explica, per exemple, que el mateix Planells va resoldre dos expedients el «mateix dia de la seva sol·licitud» que afectaven Irina Belayavskaya, companya sentimental de Tetruashvili.

CAUSES ARXIVADES / Per contra, el jutge va arxivar el procés a tres persones que també hi estaven imputades, dos funcionaris de la subdelegació del Govern i un treballador del consolat de Rússia a Barcelona, tot i que Exteriors ha negat aquesta relació professional, perquè el seu comportament «irregular» no es mereix sanció penal, sinó administrativa. En aquest cas, hi va declarar com a testimoni el diputat de CiU Antoni Fernández Teixidó perquè va posar en contacte Planells amb el mafiós rus.